„Обезпокоени сме от днешните съобщения, свързани с ваксината на „Янсен“ (фармацевтичното подразделение на „Джонсън и Джонсън“ -  бел. ред.).“

Това коментира във вторник здравният министър Костадин Ангелов, след като беше съобщено, че САЩ временно спират прилагането на препарата. Причината - случаи на тромбози след поставянето и на тази ваксина.

 
Министърът добави, че до края на деня се очаква официално становище на Европейската агенция по лекарствата как да се действа.
 
Първите доставки от ваксината на „Янсен“ в границите на ЕС започнаха, а в България 14 400 дози се очакват да пристигнат според последните уточнения на 15 април, няколко дни по-късно трябва да дойдат още 24 хил. дози.
 
Днес имаше нова доставка от ваксината на „АстраЗенека“ от 19 200 дози, към която по думите на министъра от понеделник интересът е минимален и желаещите да се имунизират с нея са единици.
 
 
За хората, които са с първа доза на АстраЗенека“, той обясни, че тези, които желаят да си сложат и втората доза от същия препарат, ще имат тази възможност. За онези, които искат друга ваксина, ще се чака мнението на експертните съвети - засега изборът е между двете иРНК ваксини.
 
Ангелов отново подчерта, че няма проучвания за комбинирано прилагане на различни ваксини. 
 
 
Той отбеляза, че има тенденция към известен спад на новозаболелите, както и данните показвали по-малък брой на пациентите в болници и намаляване на натиска в реанимациите. Тенденцията била устойчива. Министърът не коментира и тенденцията за липса на спад на смъртните случаи.
 
Министърът отново повтори казаното и в понеделник, че по-масов достъп до иРНК ваксини се очаква през май. До края на април се чакат 248 хил. дози, през май - 1 184 040,  а през юни - 1 276 470 хил.