Задух, болка в гърдите, подуване на долните крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане. 

Това са симптомите, при които ваксинираните с "АстраЗенека" е добре да се обърнат към лекар.

Това посочи в четвъртък директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) е предоставила данни от анализ, извършен по сигнал за много редки случаи на тромбози след ваксинация с "АстраЗенека". Те са свързани с нисък брой на тромбоцити, обясни още той по време на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на епидемията в страната.

Вчера от европейския регулатор огласиха становището си, че може да бъде намерена връзка между поставянето на ваксината и последващи случаи на образуване на тромби, някои от които са завършили със смърт. Предполага се, че в някои случаи препаратът провокира специфична имунна реакция.

„Изключително рядко се наблюдава тази нежелана лекарствена реакция, все още категорично не може да се потвърди връзка, но експертите на ЕМА казват, че намират възможна такава. Проучванията в тази посока ще продължат”, добави Кирилов. 

Той уточни, че експертите от европейския регулатор не препоръчвали специфична профилактика на вече ваксинираните. Тромбозите вероятно ще се добавят като нежелана реакция в кратката характеристика на продукта.

„Единственото, което лекарите следва да препоръчат, е да се наблюдава за тези симптоми и ако има такива, ваксинираните да потърсят медицинска помощ." 

На извънредно събиране на Националния ваксинационен щаб вчера следобед беше решено, че в България ще се препоръчва ваксинацията с препарата на "АстраЗенека" на жени под 60 г. да става с повишено внимание, а когато те имат повишен риск от възникване на тромбози, препаратът да не се прилага въобще.

Здравният министър Костадин Ангелов вече формулира искане да има обща позиция за Оскфордската ваксина на европейско ниво.

Властите в страната са категорични, че поставянето на препрата у нас ще продължи, каза Ангелов на брифинга днес.

България е поръчала най-много дози точно от ваксината на "АстраЗенека". Този избор събуди много противоречиви коментари още в началото на ваксинационната кампания, когато дойдоха първите съобщения за намалени доставки от компанията.

По-късно се появиха проблеми около липсата на достатъчно изпитания при ваксината на хора над 55 години. След регистрирани в Австрия проблеми с появата на тромбоза и смъртен случай ваксинацията временно беше спряна. В България тя а също беше прекратена след случай на починала жена след имунизация.

Тогава българските власти излязоха със заключение, че между смъртта ѝ и ваксината нямат връзка.

Случай на починал мъж след имунизация имаше и в Благоевград. Съобщения за образуване на тромби при ваксинирани с препарата дойдоха от няколко страни. Много от европейските държави подновиха прилагането на препарата, но под условие, като този път въведоха ограничения за хора под 55 или 60-годишна възраст. Част от страните засега въобще не са я подновили. "АстраЗенека" съобщи, че спира клиничните изпитания при децата. 

"Ваксината обаче ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. Решението ни е идентично с това на други европейски държави”, повтори днес Ангелов.

Втората доза на имунизираните в страната ще се постави възможно най-късно. 

"Търсим две възможности - да съберем повече информация за ваксината на "АстраЗенека", надяваме се, че дотогава ще има единно европейско решение", добави министърът.

За опцията втората доза да е от друг препарат той каза, че науката няма отговор, "нито едно проучване не върви до момента с две различни по вид ваксини".

Европейската агенция по лекарствата продължава предварителния преглед на данни на три нови ваксини, за които се очаква становище - Novavax, CureVac и руската ваксина на института „Гамалея” - „Спутник V”. 

Министър Ангелов обяви решението, взето на извънредно заседание на ваксинационния щаб в сряда.