Германия, Франция, Обединеното кралство, Белгия, Италия и Испания решиха вчера да ограничат използването на ваксината на "АстраЗенека" - всяка страна с различни критерии, съобщава днес френският международен медиен дайджест "Курие ентернасионал".

Докато Франция, Германия и Нидерландия бяха вече решили миналата седмица да стеснят използването на ваксината до хората на възраст над 55 или над 60 години, Италия, Испания и Белгия решиха вчера да направят същото, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) публикува дългоочаквано мнение, според което може да има връзка между препарата  на "АстраЗенека" и случаи на тромбози в изключително малък брой пациенти. 

Това е "нова серия тежки удари" за британската ваксина, разработена от Оксфордския университет, коментира днес "Ню Йорк таймс".

ЕАЛ каза, че полът и възрастта не са рискови фактори при поставянето на тази ваксина. Макар повечето случаи на кръвни съсиреци да са били у жени на възраст под 60 години, тромбози е имало и у мъже над 60 години, посочи агенцията.

Италия и Испания запазват "АстраЗенека" за хората над 60-годишна възраст, а Белгия - за тези над 55 години. Целта е да се съчетаят две донякъде противоположни цели - да се гарантира абсолютна сигурност и да не се прекъсва веригата на ваксинациите.

Във Великобритания научният комитет, наблюдаващ ваксинацията, препоръча вчера "АстраЗенека" да се поставя на хора над 30-годишна възраст. Според "Гардиън" тази препоръка може да има диспропорционален ефект върху доверието във ваксините изобщо. Докато в Обединеното кралство "АстраЗенека" има алтернативи, в други страни по света тя е единствената засега опция, посочва вестникът.

Разтревожена, снощи еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис призова държавите членки на ЕС да “говорят с един глас” за ваксината на "АстраЗенека", за да не подхранват недоверието.