Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На младите хора под 30-годишна възраст във Великобритания ще им бъде предоставена възможността да получат ваксина, различна от тази на "АстраЗенека". Причината за това решение на съвместната комисия за ваксинация и имунизация към британското правителство е наличието на доказателства, че има връзка между препарата и много редки случаи на образуване на тромби.

Здравите хора на възраст между 18 и 29 години, които нямат съпътстващи заболявания или рискови фактори за коронавирус трябва да получат алтернативна ваксина, там, където такава е налична. 

Лекарственият регулатор на Великобритания вече съобщи, че са регистрирани 79 случая на кръвни съсиреци като те са свързани с  ниски стойности на тромбоцитите и състояние, известно като тромбоцитопения.

От тези 79 души са починали 19. От смъртните случаи три са при хора под 30 г.

Възрастовата граница на починалите е 18-79 г., сред тях 51 жени и 28 мъже.

Три от тези 51 жени са вземали контрацептиви, две са били на хормонозаместителна терапия.

Здравните власти уточниха, че ваксината на "АстраЗенека" остава безопасна за огромната част от хората. Във Великобритания вече има приложени над 20 млн. дози като се предполага, че препаратът е помогнал за спасяването на над 6000 живота, пише "Индипендънт".

Редица страни от ЕС взеха решение да прилагат т. нар. Оксфордска ваксина само на хора над определена възраст като се смята, че при тях има по-малка опасност от настъпване на тасима събития след прилагането на препарата. 

Днес от Европейската агенция по лекарствата излязоха със становище, че връзка между ваксината и последващи тромбози може да бъде открита. Предположението на експертите на европейския регулатор е, че вероятно става въпрос за имунна реакция.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.