На младите хора под 30-годишна възраст във Великобритания ще им бъде предоставена възможността да получат ваксина, различна от тази на "АстраЗенека". Причината за това решение на съвместната комисия за ваксинация и имунизация към британското правителство е наличието на доказателства, че има връзка между препарата и много редки случаи на образуване на тромби.

Здравите хора на възраст между 18 и 29 години, които нямат съпътстващи заболявания или рискови фактори за коронавирус трябва да получат алтернативна ваксина, там, където такава е налична. 

Лекарственият регулатор на Великобритания вече съобщи, че са регистрирани 79 случая на кръвни съсиреци като те са свързани с  ниски стойности на тромбоцитите и състояние, известно като тромбоцитопения.

От тези 79 души са починали 19. От смъртните случаи три са при хора под 30 г.

Възрастовата граница на починалите е 18-79 г., сред тях 51 жени и 28 мъже.

Три от тези 51 жени са вземали контрацептиви, две са били на хормонозаместителна терапия.

Здравните власти уточниха, че ваксината на "АстраЗенека" остава безопасна за огромната част от хората. Във Великобритания вече има приложени над 20 млн. дози като се предполага, че препаратът е помогнал за спасяването на над 6000 живота, пише "Индипендънт".

Редица страни от ЕС взеха решение да прилагат т. нар. Оксфордска ваксина само на хора над определена възраст като се смята, че при тях има по-малка опасност от настъпване на тасима събития след прилагането на препарата. 

Днес от Европейската агенция по лекарствата излязоха със становище, че връзка между ваксината и последващи тромбози може да бъде открита. Предположението на експертите на европейския регулатор е, че вероятно става въпрос за имунна реакция.