Хуан Фернандо Лопес Агилар е испански евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Той е председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента. Тя ще обсъди и се очаква да вкара в пленарна зала предложеното от Еврокомисията преди седмица цифрово зелено удостоверение. То трябва да улесни движението през вътрешните граници в ЕС във време на пандемия.

 

- Г-н Лопес Агилар, Еврокомисията представи миналата седмица цифрово зелено удостоверение, или ваксинационен сертификат. Кога се очаква то да мине през Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи?

- По всяко време. То бе обявено от еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс на основата на член 21 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който е свързан със свободното движение, така че определено е в компетенцията на комисията по граждански свободи. Очаква се сертификатът да бъде представен на пленарната мини сесия тази седмица в Брюксел и да бъде разгледан по две възможни процедури - спешна или бърза. При всички положения тя ще бъде ускорена. Парламентарната комисия бърза да го подложи на дебати, да бъдат направени необходимите поправки и след това да мине първо в нея, а после в пленарна зала, като по този начин даде мандат за преговори със Съвета на ЕС и провеждането на триалог. Вече получихме писмото на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, в което се настоява за прилагането на спешна процедура. Самото пленарно заседание е в сряда и четвъртък, а вотът - в четвъртък и петък. А в парламентарната комисия то ще бъде разгледано утре (24 март – б.р.).

- Какви са настроенията в оглавяваната от вас комисия? Очаква ли се удостоверението да получи нейната подкрепа?

- Никой не казва, че то няма да получи зелена светлина, и се предполага, че ще я има, тъй като има основното разбиране и политическо съгласие в широк аспект за неговото съдържание. А то е отново да заработят Шенгенското споразумение, както и всички икономически и социални дейности, свързани със свободното движение.

Шенген включва и туризма. На тази сесия ще обсъждаме най-вече стратегията за подсилването на туризма в Европа. Той сериозно пострада от пандемията, особено в някои страни, сред които и моята  - Испания, която е силно зависима от него. Така че причините са солидни, основанието - също. Затова просто трябва това да стане бързо. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи иска този инструмент да е на разположение преди лятото, т. е. преди пленарната сесия през юни. А за да стане това в рамките на три месеца, трябва да работим здраво и бързо и сме готови да го направим.

- Очаквате ли след това някои страни членки да поставят пречки?

- Това трябва да се реши на национално и политическо ниво от правителствата. Но трябва да има общ европейски правен инструмент, който по някакъв начин да помогне и да ускори процедурите, така че поне до известна степен да върнем на хората свободата на движение, правото им да решават да пътуват и къде да почиват през лятото. Ние трябва да направим всичко възможно това да се случи, въпреки че инструментът, с който ще разполагаме, ще бъде ограничен. Става дума за цифрово удостоверение, в което има три варианта за избор - ваксиниране срещу COVID-19, негативен PCR тест и антитела, които да доказват, че сте преминали болестта и сте се възстановили.

Идеята е човек да не разнася заразата.  Единственото нещо, което удостоверението трябва да бъде, е да е единно и да е на разположение на страните членки по едно и също време.  Това е обхватът на инструмента, той трябва да бъде създаден и ние ще направим необходимото за целта.

- Все пак не се ли опасявате, че някои страни от ЕС могат да не го признаят?

- Идеята и сценарият не са такива. Обратното - щом това удостоверение бъде налице, тези, които го притежават, трябва да могат свободно да пътуват. Разбира се, гражданите трябва да имат правото да решат също да не се възползват от него, като понесат и последствията от това. Така че ситуацията няма да е по-различна, отколкото е сега. И в момента, ако нямате негативен PCR тест, не можете да пътувате, нали? Положението няма да се промени в това отношение.

- А нямате ли някои опасения за защитата на личните данни в това удостоверение

- Разбира се, всеки ги има. И това беше най-голямото опасение, което чу и еврокомисарят Рейндерс. Затова искаме този инструмент да бъде солиден, правно издържан, да има смисъл и да е в съответствие с правилата за защита на личните данни. Имаме всички уверения от страна на Еврокомисията, че ще е така и по никакъв начин няма да е дискриминационен. Европейската харта за основните права забранява дискриминацията по такива въпроси. Така ще бъде и при този инструмент. Всъщност той ще бъде наличен, докато трае пандемията, а Световната здравна организация (СЗО) е обявила, че тя все още продължава. И в тези условия удостоверението ще помогне за възстановяването на Шенген и свободното движение на хора. Това е неговата цел. Да, тя е ограничена, но има смисъл.

- И все пак сигурно ще има доста въпроси за изясняване по сертификата...

- Да, същото ще е и в Европарламента. Ще има точки, които трябва да се изясняват, и такива, по които да се преговаря. Но това е обичайната правна процедура.

Освен това и Еврокомисията, и Съветът подлагат на натиск Европарламента, защото напират да видят някаква икономическа и социална дейност, свързана с възстановяването на свободното движение. И колкото по-бързо, толкова по-добре.

Ние разбираме, че хората са изтощени от всичките тези ограничения, а туристическата индустрия непрекъснато настоява за инструмент, който да гарантира, че можете да се движите безопасно. И при този натиск трябва да има някакъв правен отговор. Това искане не може да се игнорира. Така че повечето страни членки би трябвало да са заинтересовани той да се случи. Да, инструментът предполага някакви технологични и логистични действия и за това са необходими инвестиции. Те трябва да го направят единен. Необходима е и идентификационна система. Това трябва да се превърне в стратегия, която да се финансира от Еврокомисията, но да се приложи от страните членки.