Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се надява до лятото в ЕС да има имунизационни паспорти, като те съдържат единен номер на притежателя им.

Това стана ясно от изказването й в края на първия ден от видеоконференцията между ръководителите на страните членки. Главна тема бе борбата с COVID-19.

В крайна сметка всяка отделна страна от ЕС ще вземе решение какво да прави с тези сертификати. Фон дер Лайен смята, че на общностно ниво те трябва да бъдат използвани, за се гарантира функционирането на единния пазар.

„Добрата новина е, че не започваме от нулата. В края на януари страните членки с подкрепата на Европейската комисия се споразумяха какви видове данни трябват за такъв сертификат за медицински цели“, каза председателката на Комисията.

Най-простото е да има уеднаквено съдържание - какви видове ваксини е използвал човекът, единен идентификатор като банков IBAN код и минимална база данни, необходима за всеки сертификат.

Сега страните членки трябва приложат сертификатите в своите здравни и гранични системи.

От ЕК предлагат координиране на стандартите, както са го направили вече в приложенията за проследяване. Има предложение и за създаване на портал, който да свързва помежду им националните сертификати. Така информацията ще бъде съвместима.

„Това отнема известно време, поне три месеца. Но е важно тази система да бъде политически неутрална. Трябва да можете да предавате информацията, че човекът е ваксиниран, има отрицателен PCR тест, че е оздравял от COVID-19 и има имунитет. Страните членки ще трябва да побързат с прилагането, ако искат такъв сертификат до лятото“, предупреди Фон дер Лайен.

Тя припомни също, че има все още отворени някои „политически“ въпроси за сертификатите. Първият е за какво ще бъдат използвани те. Но има и научен въпрос – все още не е ясно дали заразеният може да предаде болестта, дори ако е ваксиниран.

Тя обаче веднага допълни, че има обещаващи данни от Израел на производителя BioNtech/Pfizer. Те гласят, че когато човек е инжектиран с две дози от тази ваксина, той вече не предава болестта.

Гръцко-испански натиск

Решението за ускоряването на създаването на имунизационните паспорти е взето с цел нормализиране на пътуванията до началото на летния сезон, довериха специално за Клуб Z дипломатически източници. Особено голям е бил натискът на Испания и Гърция – две от най-предпочитаните туристически дестинации в ЕС. Тези държави успели да привлекат на своя страна Италия, Кипър и Малта – също любими места за почивка.

Нашите източници твърдят, че всичко това изобщо не се харесало на Германия и Франция, които смятали, че все още е твърде рано за възстановяване на нормалните пътувания. Ограниченията все пак ще останат в сила, стана ясно след видеоконференцията.

Колко, кога, къде

Досега около 8 на сто от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани, отчете Урсула фон дер Лайен. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози. Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа.

В ЕС британският щам на вируса на COVID вече е навсякъде, южноафриканският - в 14 страни, а бразилският - в 7.

Разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС. В другите 7 се отчита ръст.

Същевременно лидерите смятат, че ограниченията за маловажните пътувания трябва да останат, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. ЕС обаче трябва да спазва съгласувания между страните общ подход.

„Мерките трябва да бъдат съразмерни“, категоричен бе Мишел.

Въпреки продължаващите ограничения ЕС трябва да гарантира безпрепятственото движение на стоки и услуги на единния европейски пазар чрез използване на „зелените“ коридори.

Ограниченията на маловажните пътувания са една от петте ключови сфери на борбата срещу COVID-19, върху които са се фокусирали лидерите. Другите области са ваксинирането, новите щамове на вируса, ваксинационните сертификати и международната солидарност.