• Европейските зелени имунизационни сертификати ще бъдат издавани на всеки, инжектиран с която и да било ваксинна срещу COVID-19.

• Когато обаче става дума за премахване на ограниченията за свободно движение, страните членки ще трябва да приемат сертификати за ваксини, получили одобрение за достъп до пазара в ЕС.

• Страните членки могат да решат да разширят действието на документа за пътуващи в ЕС, получили друга ваксина, т.е. такава, която няма разрешение за пазара.

Тези точки са залегнали в огласеното днес предложение на Еврокомисията за регламент за цифров зелен сертификат. Документът трябва да улеснява свободното движение в ЕС по време на пандемията.

Сертификатът ще удостоверява, че притежателят му е ваксиниран против COVID-19, че е дал отрицателен резултат при тест или че се е възстановил от коронавируса.

Свидетелството ще се издава безплатно и ще бъде в хартиен или дигитален вариант, който може да се съхранява в мобилно устройство. Документът ще бъде на два езика - английски и езика (езиците) на издаващата го държава.

То ще има QR код, който да гарантира сигурността и автентичността му.

Комисията ще създаде портал, за да гарантира, че всички сертификати могат да бъдат потвърдени в целия Европейски съюз. Личните данни на притежателите не преминават през портала, и не се запазват от проверяващата държава членка. ЕК ще подкрепи всички страни членки в техническото прилагане на сертификатите.

У държавите остава отговорността да решат какви здравни ограничения могат да бъдат отменени за пътуващите. Отмяната обаче трябва да бъде прилагана по същия начин и към пътуващите, притежаващи зелените удостоверения.

От документа трябва да се възползват всички граждани — ваксинирани и неваксинирани, когато пътуват в ЕС. Така ще бъде избегтната дискриминация на неваксинираните.

Ако определена страна членка продължава да изисква от притежателите на удостоверение да останат под карантина или да се тестват, тя трябва да уведоми ЕК и всички останали държави от Съюза, както и да обоснове причините за такива мерки.

Документите ще включват ограничен набор от информация като име, дата на раждане, дата на издаване, релевантна информация за ваксината/теста/преболедуването и уникален идентификатор на удостоверението. Тези данни могат да бъдат проверени само за да се потвърди или провери автентичността и валидността на удостоверенията.

Цифровите зелени удостоверения ще бъде валидни във всички държави членки на ЕС, както и отворени за използване за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Сертификатът следва да се издава на граждани на ЕС и на членове на техните семейства без значение от каква народност са те. То трябва да се издава и на граждани на държави извън ЕС, които пребивават в Съюза, и на посетители, които имат право да пътуват до други държави членки.

Системата за цифров зелен сертификат е временна мярка. Тя ще бъде прекратена, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви края на извънредната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с COVID-19.

За да бъде готова преди лятото, предложението трябва да бъде прието бързо от Европейския парламент и от Съвета.

Страните членки трябва да изпълнят рамката за доверие и техническите стандарти, договорени в рамките на мрежата за електронно здравеопазване, да гарантират навременното прилагане на цифровото зелено удостоверение, оперативна му съвместимост и пълното съответствие със законодателството за защита на личните данни.