Цифровите зелени сертификати, издадени на преболедували COVID-19, ще имат валидност 180 дни.

Това съобщиха дипломатически източници в Брюксел часове след като Еврокомисията предложи регламент за удостоверенията. Целта е тези документи да улесняват пътуването в ЕС по време на пандемията.

Освен за възстановяване от коронавируса ще има сертификати за ваксинация и за отрицателен тест.

Засега е определен срок само за сертификатите за възстановените от болестта. Той е 180 дни, или шест месеца, но може да бъде променен, уточниха от Брюксел.

Това може да стане, ако бъде научно доказано, че придобитата естествена защита срещу новата болест трае по-дълго. Ако бъде установено, че защитата в резултат на ваксините също е временна, може също да се наложи подновяване на удостоверението.

ЕС ще вложи 50 милиова евро в новата електронна система за проверка на сертификатите. Тя може да бъде готова през май и държавите да се свържат към нея през юни. Дотогава се очаква законопроектът на Еврокомисията да бъде приет, за което ще бъде нужно одобрение от Европейския парламент и от квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Брюксел ще изготви списък на чуждите, или третите държави, чиито удостоверения за преболедували или ваксинирани ще бъдат признавани автоматично, допълниха дипломатите. 

Същевременно гражданите на трети страни или на ЕС, ваксинирани извън Съюза, ще могат да поискат европейски зелен сертификат, казаха още от Комисията. Необходимо е само да представят документ, че са инжектирани.

За ваксинираните с неодобрена в рамките на ЕС ваксина страните членки ще решават сами.