Отстраняването на ГЕРБ и ДПС от властта, спиране на корупцията чрез реформа на прокуратурата, регулаторите и службите, осигуряване на законност и радикална модернизация на страната - това са приоритетите на “Демократична България”, посочи съпредседателят на обединението Христо Иванов в сутрешния блок на bTV.

“Наша основна цел е ГЕРБ и ДПС да бъдат поставени под карантина по отношение на управлението, защото те са тежко заразени с корупционния вирус”, заяви Иванов.

Той изтъкна, че предизборната кампания започва с една ярка липса - на Делян Пеевски. По думите му това показва, че събитията на Росенец и протестите от лятото принудиха българската олигархия да започне някакви промени, но на този етап те са мимикрия.

За да стигнем до дълбока промяна, ни трябва разграждане на системните предпоставки за тази дълбока държава, коментира Христо Иванов. 

“За нас управлението не е самоцел. Търсим мандат за управление, защото сме сигурна алтернатива. Ние наистина можем да гарантираме законност, свобода и радикална модернизация на страната, защото светът се променя. Ако не започнем да се модернизираме, България може да изпадне при бедните страни. Били сме там, нека не си го причиняваме”, каза Иванов. 

На въпрос за мерките срещу коронавируса съпредседателят на “Демократична България” изтъкна, че липсва кампания и ясно послание от институциите, че хората трябва да спазват мерките. Посочи, че на фона на другите в ЕС страната изостава с ваксинациите, а мерките за подкрепа на бизнеса са недостатъчни и се отпускат при сложни условия.  Иванов добави, че коалицията има пакет с ясни икономически мерки. Философията им е повече пари за засегнатите, като държавата се откаже от някои вземания и отпуска средствата при по-облекчени условия. 

“Сега е моментът да спасяваме работни места. Масовата ваксинация е ключът за това бързо да излезем от този кошмар”, смята Христо Иванов. 

Попитан за евентуално участие в експертен кабинет, съпредседателят на “Демократична България” посочи, че има достатъчно възможности да се формира управление около много ясни приоритети, без това да означава безпринципен компромис. Беше категоричен, че обединението няма да подкрепи кабинет с участие на ГЕРБ и ДПС.

“За нас това е разговор за цели, не е разговор за някакво самоцелно управление”, каза Иванов и посочи, че за да има подобна подкрепа първо формациите трябва да обяснят отношението си към Иван Гешев, искат ли да работят за предсрочното му отстраняване и реформа на прокуратурата, как да се осигури законност и правов ред и т.н.

“Имаме ясни приоритети и в името им, но само заради тях, ще работим и протягаме ръка”, каза Христо Иванов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!