Защо? Това е въпросът. Снощи Гриша Ганчев обяви пред избрана от него медия, че той и съдружникът му Юлиян Инджов спират издръжката на ЦСКА-София. Днес един от директорите в клуба - Пламен Марков, потвърди.

До края на сезона отборът е обезпечен. А след това - никой не знае. Акциите ще се дадат безплатно (или не съвсем, не стана докрай ясно), а Ганчев и Инджов ще опростят вътрешни дългове към техни фирми, така оставят финансово изряден клуб.

Ганчев си тръгва, защото „чашата преляла и границата е премината“ с фенска позиция срещу прословутия трансфер на Али Соу в „Ростов“. Това е есенцията от днешната пресконференция на Марков.

Има подозрения, че това не е точката на историята на Гриша Ганчев в ЦСКА-София - клуба, който лично той създаде със сложна юридическа трансформация с помощта на „Чавдар“ (Етрополе) и „Литекс“ при фалита на ПФК ЦСКА АД.

Ето водещите версии за раздялата - с елементи на разсъждение и някои въпроси.

Версия 1: Гриша Ганчев е обиден на феновете

Официалната. Но много съмнителна. Повод - да. Ала причина? Излиза, че Ганчев си тръгва заради наистина зле скалъпен текст от запалянковска организация („Офендърс“), в която в най-добрия случай членуват няколкостотин фенове. И няколко хиляди да са. Тази фракция е в орбитата на „Енимълс“, която е приближена на ловешкия бизнесмен.

Знаем как се решаваха такива проблеми доскоро - на килимчето в кулата на ул. „Лъчезар Станчев“.

Гриша Ганчев със сигурност е знаел къде отива, захващайки се с ЦСКА. Както и да се е казвал клубът, публиката там винаги е много нетърпелива и взискателна.

А ако случайно това е причината, изводът, който се набива на очи, е свързан с отношенията между Ганчев и организираните фенове, разбирай техните представители. Чистоплътни ли бяха те? Защо тарторът Иван Велчев-Кюстендилеца често можеше да бъде забелязан в кулата на „Литекс комерс“?

Та тези и други фенове в една нощ промениха категоричната си позиция да не подкрепят никакви преобразувания, вземания на лицензи, сливания, тирета и т.н., имаше и декларация по темата. Тези и други фенове (представители) се превърнаха в емисари миналото лято, когато отидоха при собственика на „Ефбет“ Цветомир Найденов да опитат да го придумат да зареже ЦСКА 1948 и да се върне на Армията. Гриша Ганчев ги изпроводи.

На пръв поглед той има за какво да се сърди на публиката на „червените“. Заради това, че с изключение на финали, дербита и европейски мачове,на стадиона ходят по 1000 души. Но и тук си е виновен сам. Той искаше да отглежда запалянковци, а не да ги въвлича във финансирането на клуба и в участие в живота му. ЦСКА-София се управлява точно като „Литекс“. Маркетинг - нула. Съвременни дигитални платформи, услуги и инициативи за почитателите - нула. Продажба на фенски артикули - около нулата.

Версия 2: Гриша Ганчев има финансови проблеми, само е чакал повод

Не е лишена от логика. Но не е водеща, ако въобще я има. И неговият бизнес страда. Но не е страдал по-малко през есента, когато „открадна“ Бруно Акрапович, тръгнал си доста охотно от вече задлъжнелия „Локомотив“ (Пловдив). Тогава привлече и англичанина Алън Пардю. Правиш ли такива инвестиции, ако ще напускаш скоро?

Колкото до изходящите трансфери - да, Ганчев така управляваше и „Литекс“. С продажба на звезди, купени за много по-малко, и на юноши от школата. Все още единствено „Лудогорец“ в българския футбол може да си позволи да задържа асовете си колкото поиска с високи заплати. Причините са ясни и те не са само в това, че клубът печели от евротурнирите всеки сезон.

Напоследък ЦСКА-София прибра добри пари - от Лига Европа (малко над 5 милиона евро) и от трансферите на футболисти като Валентин Антов и Али Соу. Тук е справедливо да се отбележи, че ако парите са цитираните - по около 3-4 милиона евро (първо с преотстъпване за Антов), това са отлични сделки. Младокът вече няма работа в българския футбол, ако иска да расте нагоре. А Соу няма как да бъде спрян, защото в „Ростов“ ще взема в пъти по-добра заплата и бонуси.

Версия 3: ОЛАФ и обществената поръчка с високопроходимите автомобили

Това вече може да е причина. За едни 6 милиона евро европейски пари. Ако „не се сещате“ - обществената поръчка, спечелена от фирма на Гриша Ганчев, при която МВР купува 290 високопроходими автомобила на китайската марка „Грейт уол“. Проблемът е, че не са точно високопроходими по смисъла, който се изисква за нуждите на полицията. Онези, които са карали, знаят някои неща.

Поръчката бе изпълнена тогава, когато бяха преведени 8-те милиона по търга за емблемата и другите активи на ЦСКА. През октомври 2018 г. Съвпадение? Може…

В очите на не малко фенове на ЦСКА-София Гриша Ганчев е борец срещу статуквото. Бизнесмен, който не е сред приближените на властимащите. Невинаги е бил долюбван, това е факт, но нека се замислят върху някои неща. Наистина ли си хем срещу статуквото, хем печелиш обществена поръчка за 11,6 милиона лева? Някои (включително футболни шефове) печелят и доста по-големи, разбира се.

И още - в столичния градски транспорт има електрически автобуси, закупени от автомобилната фирма на Гриша Ганчев.

И още - как така от един момент още преди няколко години медиите, които Делян Пеевски сега продава, започнаха да изписват ЦСКА-София като ЦСКА и рязко промениха редакционната си политика спрямо клуба? До такова положение да са част от шпалира за аплаузи.

ОЛАФ обаче може да промени нещата. Променя ли ги вече?

Версия 4: Идат избори. Може ли Гриша Ганчев да последва съдбата на Васил Божков?

Свързана е с горното. Или с други отношения. Ще минат изборите и ще разберем - според техния изход и процесите след това.

Как така точно вече имаме отбор, който е способен да бутне „Лудогорец“, и Гриша Ганчев продава звезди, а след това се и оттегля? Принуждават го. Това е въпрос-теза, застъпена сред фенове на ЦСКА-София.

Пак в контекста на казаното по-горе, нека припомним още един факт, който касае близкото минало. За настоящето не сме много сигурни. Проектът „ЦСКА-София в Първа лига“ тръгна от кабинета на Бойко Борисов. През 2015 г. след посещение при него Пламен Марков, на когото явно се пада ролята на вестоносец - добър и лош, обяви „добрата новина“: ЦСКА ще го има. И ще го има в Първа лига. Дотогава Борислав Михайлов се дърпаше.

Оттогава, поне досега, трудно може да се каже, че Гриша Ганчев и ЦСКА-София са трън в очите на управляващите и са „мачкани“.

И днес спортният министър Красен Кралев заяви в БНТ, че „следи с тревога“ какво се случва. Една от причините е, че всеки момент е трябвало да се подпише договорът за съвместно дружество между държавата и ЦСКА-София за стопанисването на стадион „Българска армия“ и Панчарево.

Ами прословутият ремонт (разбирай строеж) на стадион „Българска армия“? Според някои експерти и там са направени много реверанси, тъй като проектът не отговаря на изискванията на ЗУТ за Борисовата градина. Други твърдят обратното.

По-горе стана дума за Бойко Борисов. Ставащото с ЦСКА-София му отваря нови грижи точно преди изборите. Хайде на бас, че скоро емблематични „червени“ фенове ще проправят магистрала до кабинета му да им търси нов благодетел. Моделът си е модел.

Не, историята на Гриша Ганчев с неговото творение ЦСКА-София може би още не е завършила. Рано е за точка. Затова е рано за анализи какво свърши Ганчев на Армията, как разви клуба, какво постигна, как го оставя.

Но ако краят все пак е дошъл, ходенето по мъките за огромна част от цесекарите започва отново.