Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Този протест е нещо много повече от „народна работа“, той е израз на самоопределение, на надежда, дори на правото и задължението да мечтаем. Преди 57 години в САЩ един пастор – Мартин Лутър Кинг, произнесе знаменитата си реч „Имам една мечта“, която вдъхнови много хора по целия свят и много поколения след това. Тя и днес ни окуражава да мечтаем в опит да докоснем невъзможното, да преодолеем себе си и собствените си страхове.

Днес няма да ви говоря за убийствената посредственост на всекидневието ни. Няма да ви говоря за мечтите на възрожденците, които са умирали и във въстания, и във войни с едничката надежда, че ще бъдем сред първите европейски народи. Днес кретаме на дъното и ни убеждават, че това е нормално и с него трябва да свикнем.

Днес обаче съм горд с този протест, вероятно най-големия в това столетие. Горд съм, че протестирайки, излязохме от упойката на властта и се върнахме към европейската ни същност като изправена нация, като се разграничихме от народите, притихнали под автократична власт.

Бях убеден, че рано или късно ще „въстанем“, при това не само млади, не само не толкова млади, а всички. Защото няма как да свикнем, че другите народи ще се вдъхновяват от гении като Стив Джобс и Елон Мъкс, ще дръзват да изпробват границите на човешкото познание и можене, а ще предлагаме на младите българи да мечтаят да станат като „успешните“ бизнесмени и политици Пеевски, Борисов и Доган.

Този паразитен модел на личното и групово благоденствие и сигурност, който се базира върху тоталния контрол на властта и публичните ресурси от неизбрани политици, той не може да не генерира бедност, неравенство и бунт. Най-малкото защото почива върху насилието през държавата да грабят от чуждия успех и щастие.

Не искам изобщо да ви губя времето с тези „светли“ примери. Не си струва да губим нито секунда от ограниченото ни време на този свят – нито вашето, нито моето, нито на децата ни, за да говорим за това. 

За това днес и тук ви призовавам да напишете и произнесете собствената си реч „Имам една мечта“ и в нея да сложите разпиляните из годините възторзи и разочарования и да си дадете дума, че никога няма да отстъпвате от правото си да мечтаете и да се борите за своите мечти. Каквото и да ви струва това!

Моята мечта е от тази огромна човешка енергия да се роди постоянно будно и активно гражданско общество, което да гарантира че никога повече никой няма да узурпира властта по такъв безпардонен и циничен начин, като унизи идеалите и ценностите, около които се гради българската нация от векове, като ни внушават че толкова можем и толкова заслужаваме.

Не мога да знам кой утре ще управлява, а не е и толкова важно. Важното е всеки следващ да знае, че властта му е на един протест разстояние.

Защото лъжите и покварата, корупцията и егоизмът, които са спътници на всяка власт, не могат да родят нищо друго освен бедност и безпътица.

Като протестирате срещу изпълнителната и съдебна власт, не забравяйте и за медиите, това е моя и на голяма част от протестиращите лична битка. Настояваме от много време БНТ да се върне към обществената си мисия и да отразява справедливо протестите. Вместо това наемникът на Доган Кошлуков се превърна в рупор на пропагандата на властта и опитите и да подмени протеста. Мнозина се подлъгаха по предоставянето на думата на младите в излъчения във вторник Референдум, и си помислиха, че е знак за промяна. Дори раздадоха своето „браво“ на водещата. На сутринта стана безпощадно ясно, че това е част от договорка на Кошлуков със СЕМ, срещу „откритостта“ в Референдум, СЕМ да обяви, че БНТ и БНР отразявали „обективно“ протестите.

Видяхте истината още в сутрешните блокове – само и единствено представители на властта във всичките им измерения.

За това ще продължаваме да правим протести, на които ще съобщаваме новините, които БНТ и другите пленени медии крият или манипулират. Като тази, че са скрили от обществото удължаването на договора на "Булгаргаз" с "Газпром" с още три години, а заедно с това и монопола на руския газ и по-високите цени, които ще плащаме за природния газ. Това е най-тежко престъпление, за което трябва да се лежи дълго в затвор.

От днес сме свидетели и на отчайващи маневри по темата "Турски поток" през България. Крият, че в Сената на САЩ са внесени подробности по санкциите, които Конгреса се готви да наложи на компаниите, които реализират българския участък на "Турски поток", независимо от това как го наричаме. Което означава, че правителството на Борисов е на прага да докара безпрецедентна криза в отношения между България и нейните ключови евроатлантически съюзници и най-първо на САЩ.

В същност независимите медии могат да съставят достатъчно интересна и дълга новинарска мисия само със скрити новини.

Завършвам с припомняне на друга велика реч – тази на Уинстън Чърчил, известна още като ние „никога няма да се предадем“. Произнесена в юни 1940 г. в Камарата на общините във вероятно най-трудния момент на войната – реч, която подготвя британската нация за тежкия път, който предстои, след като Франция е окупирана и на практика Обединеното кралство е изправено само срещу Хитлер.

Врагът, срещу който сме изправени днес, и тук е коварен, изглежда изключително силен, владее медии, ресурси, логистика, с които ние не разполагаме. Вероятно мнозина днес се питат дали ще успеем?

На своя страна имаме не само великата привилегия да продължим знамето на „чистата и свята република“ и но нещо много по-силно – съзнанието, че ние не можем да отстъпим, не можем да се предадем. Като опълченци на българската демокрация днес трябва да защитим своята Шипка.

Да се огънем би означавало да станем съотговорни за най-голямата национална катастрофа в съвременната история на България и да обречем следващите поколения на робска зависимост от тези паразити.

За това предупредих и Борисов, Доган и Пеевски и Гешев.

Нямате идея на какво са способни родителите, когато трябва да защитават децата си и тяхното бъдеще.

Няма път, който да не сме готови да изминем, няма болка, която не сме готови да изтърпим, за да видим България отново свободна, демократична, справедлива и вдъхновяваща всички българи с най-доброто управление, на което сме способни.

За това ви казвам – господа управляващи – нямате шанс, няма да се предадем.

Можете до манипулирате медиите и да се опитвате да изграждате паралелен на реалния виртуален свят на собствената си значимост, но вие безвъзвратно загубихте доверието, което е необходимо на всяка власт.

Вашето упорство да не подавате оставка само ще увеличи щетите, и ще забави възхода на Отечеството.

Но вие, вие сте история.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Агент "Сашо"на ДС говори за мечти, за свобода за Мартин Лутер Кинг... В ДС все такива мечти са имали...

Ти от чие име говориш Лъжецо

Ти от чие име говориш Лъжецо долнопробен-от името на Буда(Барба Ганьо),Сава(Сопола Доган) можеби агент Николай(Дантеления Марков)от чие име щото и ти се криеш зад псевдоними
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

От

чие име говори,си личи от гнусотиите,които пише!Когато някой няма аргументи,вкарва в разговора очерняне и нападки!Някои от журналистите и анализаторите в момента у нас са картотекирани като агенти на ДС,защото много от тях са били принуждавани с вербално и физическо насилие срещу тях и техните семейства по време на комунизма да подпишат договори за сътрудничество с ДС,за да бъдат оставени на мира и да могат сравнително спокойно да доживеят живота си в комунистическа България!Но никой от тези,които в момента като този безименен писач тук Годо,хвърлят помия върху такива като Ил.Василев и ги наричат "Агенти",и дума не обелват каква е разликата между такива като него,които са принудени да сътрудничат,и такива,които са сътрудничили по желание и по убеждение!Като Доган,Каракачанов,Кеворкян и много други,които сега се изявяват по жълто-кафявите медии на Пеевски,Доган и Борисов!Огроооомна е разликата между възпитанието и морала на хора като Ил.Василев,Иво Инджев,Веско Дремджиев и др.,които са хора със смелост,позиция и гражданска съвест в момента и това си личи по начина,по който говорят и пишат и другите наистина Агенти на ДС,като Кеворкян,Недялко Недялков от ПИК и много други сътрудници на ДС,които в момента членуват във всичките присъстващи в този парламент партии.Всеки разумен и възпитан човек,като сравни начина на словесен и писмен изказ на Ил.Василев с просташките писания на Недялков,Кеворкян или Гарелов може да разбере огромната разлика в морала на двете категории Агенти,за които говоря!Много от тези сътрудници,които са били принуждавани да сътрудничат са подписвали съгласие със службите,просто,за да ги оставят на мира,защото в противен случай са рискували репресии и натиск.Ако този анонимен писач горе Годо си беше направил труда,преди да бълва гадости тук да бе прочел изповедта на Стефан Цанев,който споделя собствената си преживяна съприкосновеност с ДС,щеше да знае,че много от принудените да сътрудничат са давали на офицерите си фалшиви и лъжливи доноси,т.е.,не са издавали и очерняли никой за нищо,в следствие на което след година две са снемани от отчет като неблагонадежни информатори!Което в никакъв случай не може да се каже за тези,които са сътрудничели по желание,които с готовност и удоволствие са портили свои приятели,познати и роднини без тяхното знание за пари,привилегии и дребни комунистически радости!Това е ОГРОМНАТА разлика между едните и другите!Ти другарю godo1952 към кои принадлежиш е ясно!И затова не пишеш с името и фамилията си,както правя аз например,или другият колега писал ти на теб и нарекъл те съвсем справедливо Лъжец!Аз бих добавил,че си и Подлец!Ти и още двама-трима подобни на тебе,пишещи тук!
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Добре бе, съгласен съм да има

Добре бе, съгласен съм да има протести, уважавам мнението на протестиращите да не харесват това и онова в настоящото управление, но защо газят закона като спират движението и пречат на другите? Нали уж се борят за законност? Този рекет е недопустим и ако ББ не беше толкоз страхлив, щеше да разреши на полицията да си свърши работата по отстраняване на палатките от пътя. А и те, протестърите са твърде зелени и глупави - не разбират, че настройват всички останали против себе си и това не може да продължава.

Уважаеми

Нормално е да се сърдиш за причиненото ти малко неудобство. Но движението не е спряно, просто вместо да минеш оттук ще минеш оттам, нали?

Свиквай!

Когато лумпените от площада докарат червения терор на власт, ще разбереш!

Ба си халтурата!

Тоя окончателно ми падна в очите! Божков плаща, що да не пише човека!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.