Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като лидерът на НФСБ Валери Симеонов анонсира сутринта как държавата ще направи така, че ТЕЦ-Варна, който е собственост на Ахмед Доган, вече няма да участва в гарантирането на студения резерв за електроенергия, министър Теменужка Петкова и Валентин Николов от ГЕРБ разясниха как на практика ще стане това.

Накратко - договорите за поддръжка на студен резерв, в това число и с ТЕЦ-Варна, изтичат на 31 юли. Вместо да бъде обявен нов търг, на който може да участва всеки производител на ток и да спечели с предложена цена и отговаряйки на изискванията, министърката на енергетиката ще получи правото да издаде заповед кой точно да бъде натоварен с поддържането на резерва.

И това ще е държавният ТЕЦ "Марица изток 2". Новото правомощие на Теменужка Петкова ще се случи с бързи промени в Закона за енергетиката. Това положение, което изключва всякаква конкуренция, ще продължи, докато България не се разбере с Еврокомисията за замяна на поддържането на студен резерв с друг механизъм за гарантиране на електоенергийнтата сигурност и баланса при доставките на ток. 

Валентин Николов в прав текст призна:

"Търговете ще бъдат отменени, разбира се, че това има политически смисъл. Ние пак щяхме да го направим, но по-късно с въвеждане на нов механизъм. Правим го по-рано по политическото решение на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Това е временен механизъм, той принципно не е правилен, за Европа е много важна конкуренцията, но политическата обстановка не ни дава възможност да създадем конкуренция."

Отмяната на новите търгове се прави... за да не се дава възможност определени играчи на пазара на ток да ги печелят, стана ясно от думите на Николов. И той, и Петкова обясниха, че досега въпросните търгове, в които участие вземаше и ТЕЦ-Варна, който отговаря на всички изисквания и дава добра цена за поддържане на резерва и затова печели участие, са били конкурентни и пазарни. Те се провеждаха от Електросистемния оператор (ЕСО).

Министърката припомни, че тецът, който от няколко години е собственост на Доган, преди това е бил държавен, винаги от 2006 г. до сега, откакто се провеждат търгове, е участвал в поддържането на студения резерв и единствените изключения са в периода 2015-2018 г. Тогава предприятието просто е било с изтекло комплексно разрешение  и не е можело да работи. След това отвори отново след модернизация. Преди да стане на Доган, мощността бе собственост на ЧЕЗ, а преди това - на държавата. 

Теменужка Петкова обясни, че тя ще разпорежда кой да гарантира студения резерв, който балансира енергийната ни система, докато не се въведе новият механизъм на база европейски регламенти и изобщо механизмът "студен резерв" отпадне. С ЕК преговаряме за вариант, при който да се предоставя държавна помощ на производители на ток след провеждане на търгове. Механизмът ще е пазарен - ще подпомагаме производители за това да произвеждат енергия, като гарантират и пазара, и сигурността. Условията, които ЕК поставя, е крайният срок за въвеждане да е 1 юли 2021 г.

"Затова и с много ускорени темпове работим. Едно от условията е пълно либерализиране на пазара на едро на електроенергия и да бъде елиминиран механизмът за студен резерв", обясни тя.

Петкова и Николов дадоха да се разбере, че няма да се намалява количеството ток, който трябва да бъде гарантиран за производство и за който държавата плаща - защото това е рисково за системата. Въпреки че по-рано Валери Симеонов каза нещо различно. Двамата обясниха и нещо друго - държавата плаща на производители на ток за поддържане на студен резерв, но преди това те правят разходи - защото са длъжни предварително да са осигурили гориво и всичко, което е нужно, за да стартират производство.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Поредната стъпка към

Поредната стъпка към дълбокото на блатото ... съвсем затъват от популизъм, тъпотия, правна неграмотност. НАЙ-ВРЕДНОТО НЕЩО което се е случило на българия за последните 30 години, е патреотите във властта. По-вредни са и от доган.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

"Ние,

щяхме да го направим....,ама.....ние..не го направихме...,щото...,Абе,ся ще го направим....ама....да ..се огледаме ..,да се ослушаме...,да се снишиме....така....пък.....ееех,па ако можеше и да ни се разминееее...ама?!"/Подбрани стандартни гербаджийски....размишления?/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.