Това, което виждате на снимката, не е хотелски комплекс, "не представляват стаи, а носеща конструкция, с цел спиране на земните пластове зад нея".

Заключението е на строителния контрол в Бургас, след като за трети път бе направена проверка на строежа на плаж "Св. Тома", представян като укрепване на свлачище. Става въпрос за онова "брегоукрепване", разбунило духовете преди година и половина, когато строителна техника започна да излива основи за масивна конструкция. Още тогава стана ясно, че по проект строителството на ваканционен комплекс ще помогне да се... укрепи свлачището. Както и че са издадени надлежно всички разрешителни, от всички замесени институции, в т.ч. от тези към екоминистерството, тъй като планираните курорти попадат в две защитени местности до езерото Алепу. Т.е. всичко е законно. 

За тази година и половина периодично в публичното пространство се появяваха снимки на въпросното брегоукрепително съоръжение, което все повече придобиваше формата на сграда с отделни стаи. За да се стигне до последния сигнал, подаден от гражданското сдружение "Бетономорие" преди ден. 

"Това е плаж "Св. Тома", продължение на "Шофьорския плаж" при "Алепу". Това което виждате, по проект, е брегоукрепване в основите и хотелски комплекс, който да изплати разходите по брегоукрепването. Подиграват ни се по най-безпардонния начин. Това е крещящ абсурд на управлението на страната ни", алармираха от "Бетономорие", като приложиха и снимка, от която се вижда изградени четири етажа.

Така се стигна до днешната поредна инспекция на място от РДНСК. Която установи следното:

"Четирите етажа не са сграда, а строеж. Така е отразено в проекта. Единствено и само стоманобетонна конструкция. Обемите, които виждате не представляват стаи, а носеща конструкция, с цел спиране на земните пластове зад нея."

Констатацията е на директора на бургаската строителна инспекция Милен Ненчев. На въпрос дали "строежът" ще се ползва като хотел, отвърна, че част от направените помещения все пак можело да се използват, но за обслужващи цели. И щели да бъдат под земята.

Сходно е обяснението и на строителите. Техническият ръководител Симеон Тодоров посочи пред БНР, че свличанията на земна маса продължават и поясни на какъв етап е строителството: 

"Според указателната табела, укрепваме свлачището - първи етап. Извършваме строителномонтажни работи. Връзваме армировка, сглобяваме кофраж. Не мога да кажа дали после ще се ползва за жилищна сграда или не. Укрепването трябва да приключи максимално бързо. За втория етап не съм виждал нито проект, нито идея, нито работен, нито никакъв".

Както е известно, брегоукрепването е първият етап от изграждането на два курортни комплекса на площ от 20 дка - "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж", като по план трябва да има хотел и пред издигнатотото геозащитно съоръжение, буквално на 30 метра от морето. Схемата е интересна сама по себе си - брегоукрепване за сметка на инвеститора, с "избиване" на вложените средства чрез построяване на курорт. Самите дейности се изпълняват от "ГБС Турс", дъщерно дружество на "Главболгарстрой". От строителната компания обясняват, че това е частен урегилиран имот и нито държава, нито община могат да направят укрепване. Съоръжението било трудоемко и трудно за изпълнение финансово - над 1 милион лева. 

"ГБС Турс" спечели през 2017 г. и концесията на плажа за срок от 20 години. Компанията е и собственик на намиращия се в близост комплекс "Св. Тома".

Придобиването на земите през далечните 2005-а до 2008-а също е доста любопитно, показа в свое разследване преди пет години сайтът "Биволъ". Община Созопол апортира в "Алепу Вилидж" 34% от капитала на фирмата, под формата на "изоставени ниви". Нивите са на първа линия до плажа. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв., или по 40 лв. на кв. м. Сделките с тези "износени" земи са финализирани при Панайот Рейзи - дългогодишният, сега подсъдим созополски кмет. 

Тази вечер пред парламента се състоя протест на граждани срещу застрояването в района на плажа до езерото Алепу.