В първия почивен ден от дългия уикенд около националния празник, край Алепу кипи усилен труд, пише сайтът Тоест.

Над строежа се извисяват поне две бетонпомпи, а бетоновози непрекъснато пристигат и напускат строежа. На една от снимките, направени на място, се вижда, че рамото на бетонпомпата е над основите на уж спрените от строителство сгради, а до нея бетоновоз подава материал. От друга снимка пък се вижда как вече разтоварил бетоновоз изхвърля остатъчното количество материал и отмитата циментова вода в сервитута на общинския път в резервата.

На 1 февруари 2019 г. РДНСК – Бургас, обяви, че ще разпореди на Община Созопол да спре строителството на нов туристически комплекс до т.нар. Шофьорски плаж до Алепу, започнато в отклонение на разпоредбите на Закона за устройство на териториите.

На 12 февруари ДНСК анонсира, че е направена допълнителна проверка поради съмнения за възобновена работа, но е констатирала, че се извършват дейности само по брегоукрепителното съоръжение, за които не се отнася разпоредбата от началото на месеца.

Под възбрана е само строителството на втория етап от проекта, включващ туристическите сгради. Но само докато не бъдат отстранени констатираните нарушения.