Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Строежите при т.нар. Шофьорски плаж край езерото Апепу, както и този на брега на къмпинг "Градина" ще бъдат спрени. Поне засега.

Това стана ясно днес, малко преди ДНСК да извърши проверки на място. А до намесата на строителния контрол се стигна по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради поредицата от новини от миналата и от тази седмица за различни строителни обекти по морето - на първа линия, на плажа и в горите. Досега от регионалните инспекции по околната среда и водите, както и местните власти обясняваха, че всичко е законно - документите на инвеститорите са съгласувани и процедирани към изпълнение на инвестиционните им намерения - курортни комплекси, ресторанти и пр.

Сам се отказал

Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на брега при къмпинг "Градина", се отказва от проекта, съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи, цитиран от Нова тв. В разгара на скандалите Рейзи бе потънал в дълбока нелегалност и не можеше да бъде открит за коментар.

Строителните дейности край плажа на къмпинга обаче бяха обявени за законни от бургаската екоинспекция. Имотът е частен, на площ около 5.5 дка, проведени са били екологични процедури. Имотът е бил земеделски, със сменено предназначение - за къмпинг. Попада в Защитена зона "Бакърлъка" за опазване на дивите птици и граничи със Защитена зона "Плаж Градина - Златна рибка" за опазване на природните местообитания. Този имот е включен в Общия устройствен план на община Созопол с предвиждания за курорт и допълващи дейности.

Без да стъпим

Без дори да стъпи на терен, директорът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов обяви, че от понеделник спира и строежът на "Алепу", разгневил мнозина и заради препратката от финалния кадър на култовия филм "Оркестър без име", на който плажът при Св. Тома е девствен. 

По думите на Несторов инвеститорът "Главболгарстрой" е допуснал груби нарушения на законодателството. Фирмата е трябвало да реализира проекта на две стъпки - първата е брегоукрепване, а втората - изграждане на три сгради с обща РЗП около 8000 кв. м. Инвеститорът обаче не е спазил изискванията при изграждането на брегоукрепването. Той е трябвало да уведоми "Геозащита" и да изпълни други изисквания, но не го е направил, съобщава бургаският сайт "Флагман".

Веднага след това Несторов се отправи и към къмпинг "Арапя", където се изсича борова гора, която обаче не е гора по документи, за да бъдат построени 14 ваканционни къщи. Дори според кмета на Царево Георги Лапчев дърветата са си дървета, а не земеделска земя, но неговото мнение не било меродавно. Там строежът също е процедиран като законен.

По-късно през деня бе казано, че строителният надзор спира и строежа в гората край "Арапя" заради липса на план за безопасност - обектът не бил ограден.

 

 

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Избори идат...

...пък като млъкнат чавките ще я довършим работата.

Засега!

Това е кода. А събота и неделя ще са на втори етаж!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.