Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато гръмна скандалът със затворения от созополския кмет път към Шофьорския плаж, Панайот Рейзи едва ли не се закле - на Алепу няма да се строи. Но премълча, че ще се строи в непосредствена близост до резервата.

Фирмата "Алепу Вилидж" притежава апетитни урбанизирани терени на първа линия в местността, към които води затвореният от Рейзи път. Теренът е свлачищен, но вместо брегоукрепване е налице терасиране, подготвящо строеж, показаха снимки на района, направени от плажуващи. Оказа се и че въпросното "брегоукрепване" няма общо с регионалното министерство, което единствено може да се разпорежда по въпросите със свлачищата.

Изоставени ниви на първа линия

През 2005 г. (при предишния кмет на Созопол, когато Рейзи е председател на общинския съвет) общината апортира в "Алепу Вилидж" 34% от капитала на фирмата, под формата на "изоставени ниви", пише в свое разследване сайтът "Биволъ". Нивите са на първа линия до плажа. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв., или по 40 лв. на кв. м. Предметът на дейност на дружеството е "изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство".

По същото време апортът е оформен като кредит с ипотека, като кредитодател е Община Созопол, а задължени лица се явяват "Алепу Вилидж", "Интел БФ" ООД и "Черноморска Лизингова Компания". Всички тези фирми са свързани с едни и същи лица.

Две години по-късно Община Созопол продава на "Алепу Вилидж" АД различни идеални части в четирите имота. Сделката е вписана без материален интерес, което е твърде странно. А през 2008 г. ипотеката за терените е заличена, като от Имотния регистър се вижда, че "Алепу Вилидж" е наплатила на Общината още 1 369 081 лв. Така средствата, влезли в общината от "изоставените ниви", достигат 2 594 281 лв.

"Трансформацията на акционерното участие на Община Созопол показва една доста скандална картина", пише още "Биволъ". На 15.07.2008 г. "Черноморска лизингова компания" ЕООД прави предложение на Общински съвет – Созопол да изкупи 15% от капитала на "Алепу Вилидж" АД на цена от 500 000 евро.  В крайна сметка на 12.09.2008 г. местният парламент решава да се откаже от предложението, но пък приема това на Панайот Рейзи да се продадат всичките 34% на общината в "Алепу Вилидж" на белизката офшорка "Новастар Холдинг", представлявана от Георги Ташев.

"В предишния общински съвет ако сме знаели, че ще дойде такъв момент, нямаше изобщо да апортираме земята. Тук съм стигнал до това решение, защото за мен тази земя е износена и по-добре е да пристъпваме към изчистване на такива отношения, отколкото да пипаме други терени", обосновава се през септември 2008 г. вече кметът Рейзи. 

Сделката с "износената" земя в крайна сметка е изгодна за "Алепу Вилидж". В разгара на имотния бум фирмата се сдобива със златни терени до плажа срещу 44 евро на кв. метър. При това без да се смятат идеалните части, придобити от Общината гратис.

Против се обявяват само трима общински съветници. Един от тях е председателят на Общинския съвет по това време от БСП - Димитър Желев, съобщава и бТВ, в сходно разследване.

"Цената мен не ме удовлетворяваше. Това, което на тази територия, на която се намираме, не съм специалист, но знам, че хората продават, цената е някъде към 100 евро на квадратен метър", обяснява Желев. 

Това прави около 200 лв. на квадратен метър - в пъти повече от получените 90 лв (44 евро).

Ключови думи

Коментари

DogWoman

Много моля някой да обясни по какъв начин "изоставени ниви" се превръщат в "урбанизирана територия" (аз го разбирам като парцел, който е "в регулация")? Не друго, ами и аз имам едни изоставени ниви до една орехова горичка. Мисля си да взема да ги урбанизирам. Приемам предложения.

Kill 'em all!

Айде бе, майка ми и баща ми не могат да си "урбанизират" собственото дворче, защото общинският архитект се прави на недостъпен и беден, но на олигарсите всичко им е позволено. Мисля, че е крайно време да станем като Американците и да почнем да съдим държавата за всичко, позовавайки се на прецеденти. Щом общината продава земя на първа линия на тази цена, искам и на мен да я продаде на същата. Ама вече толкова ми писна от всичките тези скапани "държавници" и олигарси, че ми иде да нарамя двуцевката и да ги почна наред. Като не ги ловят тях законите, куршуми барем ги ловят.

Алепу

Лесно. Намери Рейзи. Бъди в България. И готово.

чудно

не ми стига въображението да си представя, тези "ниви" преди да ги изоставят за какво са се ползвали, какво се раждало в тях- в пясъка до морето

DogWoman

Били са предимно лозя, ако не се лъжа.

Телевизора на Елвис

Нека го застроят и засерат и тоя плаж, та да знам, че на българско черноморие вече няма за какво да се ходи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.