Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Този материал не критикува, не изисква и не иска оставки. Този материал не създава паника, не плаши и няма задни мисли. Този материал е опит за вик към Министерството на икономиката и Министерството на финансите, които трябва да преразгледат своите икономически мерки в условията на задаващата се най-тежка криза от десетилетия насам. Този материал ще предложи някои мерки, които би трябвало най-адекватно да предпазят българския бизнес от колапс на основните му системи, да защитят работни места и да гарантират, че гръбнакът на богатството ще излезе още по-силен от тези няколко месеца на пълна блокада, които се очертавят пред нас. 

Какво предприема правителството дотук? 

Няколко мерки вече бяха анонсирани от министъра на финансите. Повечето от тях са сравнително полезни и при правилно провеждане на политиките вероятно ще помогнат на малкия и средния бизнес. Други са по-скоро съмнителни опити за реабилитиране на имиджово проблемни предприятия на държавна издръжка, които носят печата на завладени от определени бизнес кръгове. 

Първо - правителството ще подпомогне най-засегнатите бизнеси, като поеме 60% от възнагражденията на служителите. Целта на упражнението е да се спре предстоящата вълна от съкращения. Мярката сама по себе си е добра, но в българските условия възниква въпросът как ще се отбират засегнатите предприятия. Например на всички е ясно, че ресторантьорството и туризмът почти изчезват и там държавата вероятно ще се намеси веднага. Какво се случва обаче с другите? Здравният министър Кирил Ананиев промени своята заповед, с която затвори всички търговски обекти, без хранителните магазини, и към момента те могат да работят. В същото време от всички нива на официалната власт се леят призиви да си останем вкъщи и да спрем консуматорския си начин на живот. Това, разбира се, е правилно и така трябва да бъде. Само че, когато хората изпълняват препоръките, бизнесите умират. Не е ясно как магазинчето за пирони, така любимо на генерал Мутафчийски, ще кандидатства за такава помощ, при положение че формално неговият бизнес не е пряко засегнат от мерките. 

Второ - правителството налива 500 млн. лв. в Българската банка за развитие, с които тя трябва да осигури ликвидност на предприятията в затруднение. Част от тях ще излязат от банката като портфейлни гаранции към търговските банки. Целта е облекчаване на цели групи от клиенти на тези кредитни институции. Така, общо взето, възможността за злоупотреби на ББР е сведена до минимум. Втората част от парите обаче ще отиде за директно изкуване на капитала на изпадналите в задтруднения бизнеси. Имайки предвид имиджа на ББР, нейния шеф Стоян Мавродиев (шеф на Комисията за финансов надзор по времето на срутването на КТБ - б.р) и цялостното представяне на банката, е малко трудно да не се усъмним, че от тази схема ще се възползват на практика фалирали и преди кризата бизнеси. Моралният мотив тук, в България, дори не би трябвало да бъде споменаван. 

Факт е, че държавата не може да замени реалната икономика и прекомерното наливане на пари е излишно. Тук министърът на финансите е прав и едва ли някой може да го оспори. Проблемът е, че повечето бизнеси не искат някой да им даде пари на ръка, а искат някои временни остъпки от задълженията им към хазната. С това, заедно с проактивните действия за обезпечаването на работната сила, страната дори има шанс да излезе по-силна след кризата. 

Данъчна ваканция

Да, хазната ще бъде ощетена за няколко месеца, но пък ходът ще запази кръвносните сили на реалната икономика. Точно в момента на избухване на епидемията се дължат вноските по ДДС за изминалия месец, плащат се осигуровките на работниците и другите редовни данъчни ставки. 

Без постоянни обороти плащания няма. Ако пък има - има съкращаване на работници, което, както вече обяснихме по-горе, мерките няма да могат да спрат. 

Данъчната ваканция означава едно - отлагане на плащанията за ДДС, корпоративен данък, осигуровки, местни данъци и такси. Може да се мисли и за поне временно вдигане на прага на регистрацията по ДДС - мярка, която е добре правителството да обмисли и като постоянно действие, но това сега не е толкова важно. 

Отлагане на кредитните плащания 

Една голяма българска банка вече обяви самостоятелно подобна мярка, но може би трябва да се мисли за тоталното й налагане. Огромната част от българския бизнес работи с кредити, вноските, по които стават невъзможни особено за малкия и средния бизнес, който работи с обороти и няма резерви. 

Тук е важно да се спомене, че мярката може да важи само за притеснените предприятия, другите ще продължават да погасяват вноски. При постоянния данъчен контрол през касовите апарати не е трудно да се види кои са тези бизнеси. Банковият сектор и приходните агенции могат да работят заедно за известно време, за да обезпечат нормалната работа на търговските обекти. 

Имайки предвид спецификата на работата на свободния пазар обаче - добре е всички банки сами да предприемат такива ходове. Те самите нямат интерес от фалит на своите кредитополучатели, така че би трябвало да се стигне до разумно решение. 

Особено внимание върху туризма

Летен туристически сезон това лято няма да има, стана ясно за всички. Освен ако кризата не премине чудодейно за няколко седмици, а такова нещо не се очертава. 

Простите сметки показват, че туризмът и ресторантьорството осигуряват почти 200 000 работни места, или почти 6% от всички работещи. Според различните изчисления пък общите им приходи генерират между 15 и 18% от БВП на страната. Сега тези числа ще се сринат, а пострадали от това ще сме всички. 

Тук идва идеята за осигуряване на ликвидност през ББР и поемане на част от заплатите. Само  данъчната и кредитната ваканция ще осигурят глътка допълнителен въздух и ще позволят на бизнесите да опитат да се реорганизират по един или друг начин. В тази сфера фалити ще има и правителството не може да бъде винено за някои от тях. Въпреки това място за действия има и те трябва да бъдат предприети незабавно. 

Затова какви ще бъдат щетите в туризма, никой все още не може да каже нищо. Въпреки това една малко плашеща статистика от съседна Румъния - 80% от персонала е съкратен. Годишният оборот от 3 млрд. евро ще бъде намален с цели 2,4 млрд. евро. От общо 400 000 служители 320 000 ще останат без работа. 

Време е за нов дълг

Най-голямата гордост на правителството на Борисов - ниският ни външен дълг, трябва да бъде преосмислена. Браво за досегашните нива, наистина. Именно затова коланът се стяга в добри времена, за да можем да си позволим харч в лоши. Нивата на дълга позволяват да вземем пари от бъдещия си успех още днес. Каза го и самият Борисов вчера. Той погрешно обаче смята, че така ще затрудни бъдещите поколения. 

Икономистите и финансистите могат да изчислят колко ни трябват. Могат да преценят дълга спрямо резерва, спрямо запаса в НОИ, спрямо нуждите ни. 

Фактите обаче показват, че много спешно трябва да адаптираме здравната си система към новата ситуация, а това изисква пари. Изисква пари да адаптираме и социалната система. 

Бюджетът и резервът вероятно могат да покрият тези разходи, но за да останат още пари за още по-черни дни, е време да помислим за свежи пари. Те могат да спасят туризма, бизнеса и да разперят защитни крила над застрашените. 

Дори нови 10 млрд. лв. дълг няма да се отразят толкова тежко на предстоящите години, имайки предвид рекордно ниските лихви. 

Още повече с правилните мерки, с оцеляването на бизнеса и с прекрояването му според ситуацията България може да излезе много по-силна от кризата. Всичко това трябва да върви под ръка с преосмисляне на някои от големите стратегически проекти и разходите по тях. Ситуацията е извънредна и спасяването на бизнеси като разпространението на вестници, наливането на пари във фалирали въглищни централи, изграждането на разни потоци и АЕЦ-и може да покачат рисковете. 

Големите държави се задъхват и ако успеем да пренасочим мерките към подобряване на средата, към насърчаване на реинвестиращите предприятия и бизнеси, можем да се окажем в предните редици на излизащата от рецесия европейска икономика. 

Тогава тези пари ще бъдат върнати бързо заради по-големите данъчни постъпления. Лимоните и лимонадата. 

Накрая - не е лошо да се преосмисли забраната за извършване на сделки с движими и недвижими имоти. Нотариалните сделки не предполагат широка възможност за разпространяване на заразата, а този бизнес си върви от тези, които могат да го вършат. Това са допълнителни сили, които не бива да бъдат отнемани в името на прекомерните мерки. Те са достатъчни.

Факт е, че хазната ще пострада през следващите няколко месеца. Излишъците от последните години бяха изхарчени безславно и ще си носим последиците за това. 

Приоритет остават здравната и социалните системи. Но без мисъл за бизнеса човешки животи ще губим и от икономическата криза. Предстои депресия. 

Правителството наистина работи. Факт, който дори най-опозиционно настроениете медии и политици не могат да отрекат. Хората се обединиха, страната ще изплува. Нужно е още малко смелост, за да компенсираме загубите и да поемем нагоре.

Коментари

 's picture

Питащият

Ако

Ако крадците върнат откраднатото няма проблем . Гешев е на ход . Само че той тича да ни спасява от вируса . Голямата депресия може и да не започне , но може и да се закучи и да остане едно две десетилетия . Няма да стане с трупане на дългове и печатане на пари . За да има търсене парите трябва да стигнат като заплати до работещите , а това е малко вероятно да се случи .
 's picture

Petyo9

Над 10 млрд. € всяка година

отиват в "правилните" джобове вместо в държавният бюджет. Това - тук, у нас, в България. Достатъчно е само споменаването на Лукойл - от години регистрира приходи от 5.2 - 5.5 млрд. а не отчита нито лев данък печалба. Все е "на загуба". При най-ниската ставка на акциз в целия ЕС. Краде се от оскъпяването на обществените поръчки, от здравеопазването, от всичко. Умишлено загубихме арбитража с Русия за АЕЦ Белене и платихме 1.7 млрд. €. Глоба след глоба от ЕК (всеки път става въпрос за десетки и стотици милиони €) за неспазване на общото европейско законодателство, както и серия от обезщетения по присъди от ЕСПЧ също се отразяват негативно на финансовото ни състояние. Разбира се платените медии и мисирки оглушително премълчават тези факти. А нашият клоун Гешев "хваща" 14 литра домашняк и 4 стека цигари без бандерол! И рови в историята на приватизацията, като сега, под носа му, ежегодно се краде в непознати за историята ни мащаби. Излишно е да споменавам какво би станало, ако дори една малка част от това което сега го крадат домусчиевци и пеевски с помощта на държавата (разбирай - Бойко Борисов) остане в държавния бюджет - сметката всеки може да си я спретне сам.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

МНОГО СМЕЛА СТАТИЯ НА МЛАД АВТОР!

Никой не отрича настъпването на тежки икономически и финансови времена. Въпросът е: може ли правитерството да се справи с посочените проблеми по възможно най-полезен начин, или правителството отново ще действа смело нескопосано и хвалебствено. Още повече, че част от рушителите на КТБ продължаватп да заемат важни позиции по вина, разбира се, на Борисов. Правителството сега работи, но решава обикновини по сложност проблеми. Дефицитът на дихателните апарати изобщо не е решен. Добре, че епидемията не ни сервира много тежки случаи. Тежките проблеми са финансите и икономиката и оздравяване поне на здравеопазването в тотално болната Борисова държава. Борисов е самодържец, екипът му е нискокласен и затова допуска сериозни грешки в управлението, с което доказва своята и на екипа си непригодност. Като еднолично управляващ, той не приема съвети. Авторът правилно отбелязва разпасаността на Борисов при безумното харчене на излишъците през последните години – умишлено с цел набиране на електорат. Само за тази разпасаност той заслужава отстраняване от властта. И сега обещава държавното ТОТО да финансира частни футболни клубове. При толкова умишлено създадени излишъци през последните години, за да може Борисов да се прояви като щедър бащица, той например не закупи зелен лазер за българите от Северна България, който можеше да се базира в един от медицинските университети. Явно русоугодникът мисли не за собствения си народ. Ние, гоцеделчевци, нямаме вяра в двамата финансови експерти на ГЕРБ- Гаоранов и Менда Стоянова. Затова настояваме финансовите проблеми да се обсъждат от по-широк кръг икономисти и финансисти. Относно нов дълг. При всички положения той ще бъде неумело използван от нискокласния екип на Борисов. Ако екипът му беше на ниво, нямаше да сме най-бедните, с най-ниски пенсии и с най- кратък живот и с най-голяма щедрост към Кремъл. Относно връщане на краденото - опасно е. Всеки връщащ открадното, ше бъде автоматично взривен от властта!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ЕДИН ПРОПУСК забелязах.. А МОЖЕ БИ И ОЩЕ ЕДНО УРА

за правителството да бъде.. Въпрос на гледна точка.. НАП да продължава всяка година да опростява по над 2 милиарда несъбрани вземания и данъци.. Що да се прекъсва таз положителна практика на УЖ управляващите ни.. Какво са пет-шест години несъбрани над 20 милиарда.. Важното е, че са опростени.. Както на мошениците, така и на правилните бизнесмени.. А още по-важно е ПАН всяка година по 30 милиона бонуси да си раздава за тази НЕсвършена от тях работа..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.