"Закон за извънредното положение, ако бъде приет, той би следвало да възпроизведе най-интензивните мерки, които съдържат по-сериозни ограничения на правата на личността. Но искам да подчертая, че до момента ние по никакъв начин не сме засегнали основни права на личността, залегнали в Конституцията на България"

Това обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред БНР и съобщи, че до края на деня проектът за извънредно законодателство ще бъде готов. Очаква се да влезе в пленарната зала още в сряда. 

Става дума за аконодателни мерки, които са в сила само по време на обявеното вече от парламента по настояване на Министерския съвет извънредно положение в страната. Първоначалната идея на правителството бе то да е без срок, но по предложение на опозицията такъв бе фиксиран - в момента извънредното положение е до 13 април. Има опция този срок да се удължава. 

Законопроектът, който властта ще предложи, ще бъде също без конкретен срок на действие на мерките, стана ясно от думите на Кирилов. Преди ден адвокат Михаил Екимджиев припомни, че именно чрез законодателен акт би следвало да се въвеждат извънредни мерки, а не със заповеди от изпълнителната власт, като сподели, че заповедта на здравния министър Кирил Ананиев с мерки срещу коронавируса е на ръба на конституцията. 

По информация на Клуб Z в края на миналата седмица е обсъждан вариантът за специален закон, когато в спешен порядък бяха приети промени в Наказателния кодекс и в Закона за здравето. Първите засягат въвеждане на нови драстични санкции за нарушаване на карантина при обявена епидемия или извънредно положение, като те вече достигад до 5 г. затвор и до 50 000 лв. глоба в определени случаи. Втората поправка предвижда и други глоби, както и облекчаване на процедури за обществени поръчки за купуване на медицинска техника. Преценено било, че спешните законови поправки ще бъдат приети, а след това ще се мисли за извънредните мерки законодателно, каквато би следвало да е процедурата в обявено извънредно положение - според конституцията.

Законът за извънредното положение ще уреди мораториума върху процесуални срокове, започнали да текат по висящи производства, преди обявяването на извънредно положение на 13 март - мярка, която вече бе обявена, но трябва гласуване, за да влязат в сила.

Мораториум върху процесуалните срокове би успокоил страните в различни производства, че ще могат спокойно да упражнят правата си след приключването на извънредното положение, поясни още Кирилов. По думите му това е "един от малкото въпроси, които изискват законодателна уредба през изричен закон".

Спирането на процесуални срокове ще бъде факт в момента, в който Народното събрание потвърди това, подчерта министърът.

Висящите съдебни производства бяха отложени с предходно решение на Висшия съдебен съвет, припомни той. „В момента в съдебните сгради няма висящи дсела, освен тези за които изрично е посочено с оглед на техния характер.”

Съдийската колегия на ВСС подробно е дала указания на съдилищата по отделните видове дела и основно по тези, които няма как да не се поставят за разглеждане. Тези дела обаче са ограничен кръг, уточни Данаил Кирилов.

„Могат да се гледат в една единствена съдеблна зала, близо до входа и без струпване на лица участници в тези производства.” 

Максимално ще бъдат ограничени конвоите на задържани лица, спрени са свижданията в местата за лишаване от свобода, отбеляза правосъдният министър.

„Тези мерки ги прилагаме повече от две седмици. Имаме натрупване на напрежение - то е обяснимо, но затворната администрация се справя добре. Поддържа се добра и висока хигиена. Не сме забранявали извеждането на открито пространство, където лишените от свобода най-много контактуват, но смятаме, че и там във възможна степен се спазва по-голяма дистанция между затворниците.”