Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Спасявайте туризма и транспорта. Това е посланието от досегашните икономически прогнози, свързани с коронавируса.

Специалистите поне засега прогнозират, че секторите, свързани с пътуванията, ще понесат най-тежко икономическите последствия от коронавируса. Туризмът е важен източник на приходи за България.

Този сектор и свързаните с него земеделие, търговия,  малки и средни предприятия създават постоянна и сезонна заетост.

Предишни кризи, като тази с тероризма например, изгониха летовници от Египет, Тунис, Турция към Европа, включително и към България. Сега обаче не е сигурно, че туристите, които губи Италия, непременно ще дойдат у нас.

Друг урок, които вирусът вече започва да ни предава, е, че парите не могат да купят всичко. Те могат да стимулират търсенето, но предлагането е парализирано, защото заразата блокира производството.

„Светът е изправен пред медицинска извънредна ситуация, която паричната и фискалната политика не могат да решат“, казва  днес пред АП Холгер Шмидинг, главен икономист в частната германска банка "Беренберг". 

Задаващата се рецесия за пореден път ще покаже на европейците колко са малки страните им поотделно. Липсата на достатъчно голям централен бюджет със стабилизираща функция, който да посреща шокове, различава ЕС от световните му конкуренти като САЩ и Китай.

Вместо него сега ще има 27 отделни стимула, ще видим колко убедителни и координирани ще бъдат. Съществуващият бюджет на ЕС е около 1% от неговия БВП, а фондът, който Брюксел предлага срещу коронавируса (€25 млрд.) – 0,1% от европейския БВП.

Друг въпрос е какво  ще остане от правилата за финансова дисциплина на Европа след налагащите се фискални стимули, т.е увеличаване на публичните разходи. Доколко позволената гъвкавост на тези правила ще се окаже достатъчна? Какво ще стане със спредовете по дълговете на най-задлъжнелите страни от еврото, като например Италия? 

И най-сетне – ако първата реалност е заразна, животът в голяма степен се пренася във втората – виртуалната – с всички предимства и рискове. Важността на цифровизацията ще стане ясна на всички. 

Коментари

Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Играли сме го тоя мач

Това със спасяването е голяма глупост, Желев. Защото в болшинството от случаите се спасява бизнеса на наши хора и всъщност от всичките тия помощи накрая някой прави едни големи пари, а останалите духат супата... Кризите са донякъде целебни, оставете тия, които не са достатъчно ефективни, да фалират.

Все тая!

Дали ще е Корона вирус или Бетон вирус - ефектът е един и същ. Краткосрочно! Но дългосрочно Бетон вирусът в много по-страшен!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.