Русия обяви серия мерки в подкрепа на икономиката и борба с разпространението на новия коронавирус на обща стойност 3 милиарда евро и призова компаниите към по-голяма отговорност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителството ще използва резерв от 300 милиарда рубли (3,6 милиарда евро) за справяне с приоритетни разходи и в подкрепа на промишлените сектори и на гражданите, заяви премиерът Михаил Мишустин на министерско заседание, излъчено по телевизията.

Сред обявените мерки са подкрепа за снабдяване на магазините с продукти от първа необходимост чрез преференциални заеми за търговците и въвеждане на "митнически зелен коридор" за улесняване на вноса на такива продукти.

Премиерът обяви и мерки в подкрепа на туризма и въздушния транспорт, които са особено засегнати, по-специално чрез отлагане на данъчни плащания. Тези мерки могат да бъдат разширени и за други сектори.

Правителството ще предлага и заеми на преференциални лихви за малките и средни предприятия и ще увеличи обема на субсидиите за тях.

Мишустин призова големите предприятия да използват всичките си ресурси за борба с разпространението на коронавируса, като взимат мерки за защита на работниците и съдействайки на усилията на властите.

Министерството на селското стопанство организира среща с представители на сектора, за да се приложи план за приоритетни действия, се казва в комюнике на сайта на ведомството.

Русия е един от най-големите производители и износители на зърно в света.