Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, във фейсбук и т.н., да бъде забранено и санкционирано. А неспазването на това условие при "системни нарушения" да може да доведе включително до спиране на достъпа до съответните интернет сайтове, което доставчиците на интернет услуги в България ще са длъжни да извършат. 

Такава промяна в Закона за туризма са внесли депутатите от властта Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) с предложенията за промени на второ четене в Закона за държавния бюджет за 2020 г. Поправката се прави по любимия от години на управляващите начин -  между две четения на друг законодателен акт, като така се избягва пълната процедура за приемане на нови законови разпоредби и минаването им през пленарната зала два пъти с възможност за възражения и редакция.

Стоянова и Симеонов предлагат първо допълнение в текста, който казва кой може да извършва хотелиерство. Към момента стаи и къщи за гости могат да отдават лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, ако местата за даване под наем са част от жилището, което обитават. С поправката, ако бъде приета, това право ще се дава и за апартаменти за гости, в които наемодателят не живее. Редакцията звучи като "либерализиране" на закона, но след него следват още промени. 

Създава се нова алинея към чл. 113 от Закона за туризма, която гласи: 

"Онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят".

Простичко казано - ако сте собственик на апартамент, в който не живеете - вече можете да го отдавате на туристи и без да сте регистриран търговец. Но ако апартаментът не е сертифициран за туристическа услуга и го пуснете в някоя от популярните онлайн платформи - това вече ще ви прави нарушител и ще подлежите на санкция. Нарушител ще е и платформата, която го е допуснала.

Според Закона за туризма апартаментите, стаите и къщите за гости са туристически обекти от клас Б. За да бъдат сертифицирани като такива се подава декларация-заявление до кмета на общината, в която е имотът, припомнят в мотивите си вносителите. Има изисквания за поставяне на табели, обявяване на тарифи и т.н., има и такса - в момента е по 10 лв. на легло. Ако предлаганите нови текстове в закона станат факт с приемането на държавния бюджет, то всички лица, отдаващи апартаменти и стаи за гости в популярните платформи онлайн, ще имат 3 месеца да узаконят дейността си като наемодатели. 

Менда Стоянова и Валери Симеонов предлагат санкциите за нарушители на предлагания нов режим да са следните (нов чл. 231 в ЗТ - б.р.): 

"Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект (...) се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв."

При повторно нарушение "глобата е в размер от 5000 до 8000  лв, а имуществената санкция - от 10 000 до 15 000 лв. 

Това би трябвало да означава, че на наказание ще подлежат и отдаващите имот под наем за туристи, и онлайн платформите, ако позволят при тях да се появят некатегоризирани места за настаняване в България. 

Двамата законотворци стигат и по-далеч в ограниченията на онлайн платформите за търсене на хотелски услуги - предлага се възможност достъпът до даден сайт да бъде отрязан за потребителите, ако са констатирани "системни нарушения" на описаните дотук правила: 

"При системни нарушения (на новия чл. 231 съгласно текста на промените, предложени от Стоянова и Симеонов - б.р.) министърът на туризма подава искате до председателя на Софийския районен съд да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници", гласи предложението.

Ако това бъде прието - то съдът ще има 72-часов срок да се произнесе. А интернет доставчиците ще трябва да отрежат достъпа до "заподозрените" сайтове в срок от 24 часа от публикуването на разпореждането на съда в сайта на Министерството на туризма. В Закона за туризма пише изрично и що е то "системно нарушение" - заради каквото може да се стигне до филтриране на интернет съдържание, ако предложенията на тандема Стоянова/Симеонов минат: 

"Системно нарушение" е налице, когато в двугодишен срок са извършени три или повече административни нарушения на този закон.

В мотивите на двамата депутати от управляващата коалиция е изрично записано, че идеите им са именно заради все по-голямата популярност на предлагането и наемането на такива имоти за настаняване.

"През последните години се наблюдава "бум" в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им чрез различни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и т.н. Тази дейност представлява активен бизнес, в който участват три страни: наемодател (в повечето случаи физически лица, закупили апартамента/апартаментите за лични жилищни нужди), посредник (електронна платформа, чрез която се осъществява отдаването/настаняването като услуга) и потребител/ потребители на услугата. По същество тя е предоставяне на настаняване в смисъла на туристическа услуга, която обаче в повечето случаи протича без спазване на Закона за туризма, в който е предвиден ред за предоставяне на този вид услуги.", пишат Стоянова и Симеонов. 

От обясненията им става ясно, че ако предложените поправки минат, то отдаваните апартаменти и стаи за настаняване, както и отдаващите ги, макар да не са търговци по смисъла на закона, ще трябва да влязат в Националния туристически регистър и да станат част от Единната система за туристическа информация. 

"Целта на предложените промени не е да се ограничат продажбите през електронните платформи. Напротив - многообразието в туристическото предлагане е важно условие за атрактивността на туристическата дестинация, но е безусловно необходимо да се създадат условия и предпоставки за задължително спазване на законодателството в икономическата дейност, да се осигури равнопоставеност на различните доставчици на туристически услуги, да е налице възможност за проследимост на икономическите резултати, да има гаранция за удоволетвореност на потребителите", декларират още вносителите.

Не е описано каква неравнопоставеност и в чий ущърб виждат Стоянова и Симеонов. В последните месеци не само в България, но и в други страни от ЕС традиционният туристически бизнес, а и политиците, искат регулации за големите платформи, които предлагат краткосрочни наеми с туристическа цел. През септември стана ясно, че в Румъния се подготвя подобен законопроект, искания за ясен регламент имаше във Виена, а 10 европейски града поискаха официално помощ от ЕС срещу "монопола" на Airbnb на пазара на жилища. Отвореното писмо на градския съвет на Амстердам е подписано още от Барселона, Берлин, Бордо, Брюксел, Краков, Мюнхен, Париж, Валенсия и Виена. В него се посочва, че платформи като Airbnb, въпреки че твърдят, че искат да си сътрудничат с местните власти, „на практика не го правят или го правят само на доброволни начала“.

Коментари

Ray Garraty's picture
Ray Garraty
infidel

.

Мръсна сган, оставка веднага
 's picture

:)

И пита...

що ги мразят, нахално бабе, лобистко, корупционерско. Помнете и далаверата със застрахователния бизнес.

Ще ви сложим регистри, ако ли

Ще ви сложим регистри, ако ли не, ще ви сложим решетки.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.