"Торонто Раптъртс" е новият шампион на НБА. Отборът на Ник Нърс достигна до първата титла в историята си в мач № 6 срещу "Голдън Стейт Уориърс", като се наложи над "Воините" с 114:110 точки (33:32; 27:25; 26:31; 28:22). Крайният резултат от игрите е 4:2 в полза на "Динозаврите".

"Торонто Раптърс" са новите шампиони на НБА. Снимка АП/БТА

С "дабъл-дабъл" се отчетоха Каил Лаури (26 точки и 10 асистенции) и Паскал Сиакам (26 точки и 10 борби). Звездата на шампионите Кауай Ленард отбеляза 22 точки, а Серж Ибака - 15 точки. Фред Ванвлийт направи истински фурор, като се включи от скамейката, за да отбележи 22 точки - рекорд за резервен състезател на финалите на НБА.

"Ние израствахме и се опитвахме да докажем на света, че има смисъл от отбор в НБА, извън Щатите", сподели президентът на отбора Масаи Уджири. "Всички тези момчета, тези играчи, те бяха невероятни към нашите треньори и собственици. И голямо уважение за "Голдън Стейт": Кевин Дюрант и Клей Томпсън, обичаме Ви като играчи в НБА", допълни той. "Но ние искахме да спечелим в Торонто и спечелихме в Торонто!"

Снимка АП/БТА

Кевин Дюрант не игра за "Воините", тъй който скъса ахилес в петия мач на финалите и се очаква да пропусне по-голямата част от следващия сезон. Клей Томпсън отбеляза 30 точки, но получи тежка контузия в третата четвърт и не успя да завърши мача.

Стеф Къри игра много под нивото си и отбеляза 21 точки, като вкара едва 3 от 11 тройки. Дреймънд Грийн реализира "трипъл-дабъл" - 11 точки, 19 борби и 13 асистенции.

За най-полезен играч във финалите беше избран Кауай Ленърд. Той съхрани пословичната си скромност след награждаването.

"Просто ми казаха да изляза и да играя баскетбол. Донесохме титлата у дома!", извика Ленърд.

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА