Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Голямата грешка, която аз съм допуснал, е, че не извършихме декомунизация по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация в Германия. Голямата неспечелена битка е битката за децата, за учениците, за подрастващите. Те останаха в едно състояние на деидеологизация.

Тези два свои управленски пропуска открои днес бившият премиер Иван Костов, който гостува в сутрешния блок на бТВ по повод представянето довечера на книгата си "Свидетелства за прехода 1990-1999".

Костов говори за приватизацията, за "момчетата" със "стикерите", за ДПС и за групировките, за контрабандата по каналите на Държавна сигурност, за Андрей Луканов, за Желю Желев и за още много други "свидетелства за прехода".

За бившия премиер самата рецепта на прехода е била сгрешена - и днес има дефицит на демокрация.

"Посткомунистическото общество е от тези хора, които не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и не можаха да приемат целите на прехода - те, техните медии, институции, партии", смята Костов. 

По думите му много малко известно е в България, че според критериите на Фридъмхаус в момента "демокрацията ни е в упадък, в отстъпление" от идването на ГЕРБ на власт. "Тя е била консолидирана демокрация (преди 2008-а), а сега е полуконсолидирана. Ние сме в регрес и е много голям въпросът защо сме в регрес", посочи Костов.

"Голямата грешка, която аз съм допуснал, е, че не извършихме декомунизация по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацизация в Германия. В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Какво означава това - пълна промяна на учебниците по история, по български език и литература - по друг начин да се обучават младите българи, те трябва да стават убедени привърженици на демокрацията", допълни той.

На въпрос каква беше ролята на Андрей Луканов, отвърна:

"Той заедно с Желю Желев преследваха горе-долу едно и също нещо - да стартират прехода. Луканов имаше ясно изразена идея да го управлява така, че да е в интерес на собствената му партия - СДС да плати тежката цена за стартирането на реформите. И СДС я плати."

По думите на бившия премиер "мафията се роди от контрабандата по старите канали на Държавна сигурност".

"Държавата я нямаше. Имаше стикери, които се лепяха по малките магазинчета и на тях пишеше кой е охранителят. Силовият охранител. Известно е, че бяха свързани с политически централи - ясно е на кого бяха тези "момчета". Любимите спортисти на номенклатурата. Стикерите ги махнахме. Тази битка не е лесна, тя не е срещу определени хора, а срещу определени обществени нагласи. Това е трудна битка, която изисква много години, изисква последователност", посочи Костов.

Той не пожела да коментира каква е ролята на ДПС и на почетния й вече председател Ахмед Доган в прехода и в днешни дни. Бе лаконичен, но и многозначителен:

"От 1997 година ДПС започна да се сближава силно и да осъществява политиката на "Мултигруп", а "Мултигруп" е голям холдинг, създаден от Държавна сигурност."

Неизменно бе попитан и за приватизацията, и за клишето "Костов заграби страната":

"Дълго време в представите на България аз съм човекът, заграбил половината страна. Каква България, каква собственост, каква приватизация? Това не е истина - после се оказа, че хора представят собственото си богатство като мое.

В България нямаше налични пари, за да се продава срещу пари активът. Това беше единственото ми основание да го направя. Още тогава знаех, че това няма да свърши добре."

Иван Костов отрече да познава лидерката на БСП Корнелия Нинова от времето, в което бе зам.-министър на икономиката и изпълнителен директор на "Техноимпекс".

"Не, не я познавам. Министрите имаха своя автономност. Така че тези въпроси към Валентин Василев трябва да се отправят", лаконичен бе той.

"Това е политическа измама от много голям калибър", отвърна той на въпроса за приватизацията, за която е критикуван как имущество за 30 милиарда било станало 3 милиарда.

"Предоверявах се. Това е моя слабост и аз си я признавам. И продължавам да се предоверявам. Дълго време се шегувах, че гърбът ми е като на таралеж от забити ножове. Това е хипербола, разбира се, но предателствата са като любим спорт", отчете още слабости Костов.

"Не се гордея, че съм един от тези, които лишиха БНБ от паричната ѝ политика. ЕЦБ освен макроикономическата стабилност в момента преследва като своя цел зададена предварително инфлация от 2% в страните от еврозоната, за да постигне икономически растеж. БНБ никога не може да си постави такава цел", коментира още той валутния борд.

Като друга неспечелена битка открои "битката за децата, за учениците, за подрастващите":

"Те останаха в едно състояние на деидеологизация. Не могат да бъдат децата така пуснати в живота, не бива. Те няма да бъдат конкурентни европейски граждани, няма да могат да се борят за добрите позиции и доходи, няма да могат да създават конкурентна икономика в собствената си страна."

- Грешка ли беше, че създадохте партия? - попита още водещият.

- Да, затова ще пиша във втората книга - лаконичен бе Иван Костов.

По повод актуалните теми с имотите на властта за себе си бившият премиер отчете:

"Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце и живея там от 1981 г. И съм си на едно място и си стоя там."

"Тази книга ми отне много сили, донесе ми много тъга. Много неща съм преодолял, за да я напиша, и сега да се връщам, за да се занимавам с българската политика - това е над моите възможности", отказа да говори за сегашната политическа ситуация Костов.

Коментари

 's picture

Питащият

Идиот

Идиот, полезен идиот , глупак или тарикат? Колкото си иска книги да пише , но факта, че когато баш демократите имаха 138 народни представители и президент не направиха нищо мръсните крадени пари на престъпният бизнес, на източвачите на държавни фирми и банки, на ограбилите спестяванията на народа чрез необезпечени кредити и инфлация , руските пари да не влизат в икономиката чрез приватизацията , говори за съучастие , за споразумение . Защо не потърсиха произхода на парите на незаконно и необяснимо забогателите и допуснаха да участват в приватизацията ? Грабежът продължи с пълна сила и по тяхно време . Просто се вредиха на шведската маса и се изпокараха . Никакъв опит за справедливост, почтеност, държавно строителство . Мафията не изтърва преходът нито за една секунда и не срещна реално противодействие от неговото правителство . Хората гласували за Свобода Демокрация Справедливост(СДС) ония които обсаждаха парламента бяха измамени .Вместо морал и справедливост една гола приватизация на всяка цена . Затова когато мафията докара царя с добре премереното послание за морал , той спечели .И когато новият морал се оказа старият и царят и мошениците царисти слязоха от сцената за да се появи ГЕРБ , също проект на Мафията .решението е лустро на политическият елит на прехода и прекъсване корупционното обогатява не на мафията
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

До: Питащия

Питате както Беновска пита, господине. Само ябълки за подхвърляне си нямате. Преди човек да седне и да напише дори и едно изречение, трябва поне нещо да е прочел. Ако нещо от прочетеното не е разбрал е редно да пита. Вие, господине, нито сте прочел каквото и да е, нито имате намерение да го направите за в бъдеще. И аз се питам ... какво питате, кого питате и изобщо защо питате, вместо да си слушате чалгата?

Добре си се кръстил Идиот!

Знаеш ли я приказката за втория акъл? Ти и такива като теб им е много удобно да се пишат големи умници.....ама на база втория акъл. Тогава когато е много по-ясно какво е трябвало да се направи.
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Иван Костов - за "прехода"

Той е най-великият български политик, който България изобщо е имала. Бих направил частичен паралел със Стамболов, но времената, в които двамата се проявяват, не могат да се сравняват по никакъв критерий. За огромно наше съжаление в България битува огромна простотия .... и съпротивление към възможността да се разбират обществените състояния. Как да покажеш правилния път на хора, които четат само Малария Велева, ПИК и БЛИЦ, които се вслушват в Бойко Борисов и Беновска (която пита), които слушат чалга, Кондьо и онези със силиконовите цици, които смятат, че "баварецо" е еманацията на ценностите в живота????? Заслужаваме си състоянието.
 's picture

Petyo9

Толкова мощна

беше пропагандата срещу Костов в годините на неговото управление, че до днес хора, някои дори и с образование, че даже и с претенции за интелектуална собственост превъртат в устите си многобройните лъжи на Петьо Блъсков, Валерия Велева, Тошо Тошев и други знайни и незнайни герой на журналистическата професия. Нещо повече - вярват им. Искрено. Тогава понятието "фалшиви новини" не беше толкова популярно и хората се поддадоха на социалистическият рефлекс да вярват на всичко написано във вестниците. Това стана масова психоза. А един елементарен преглед на фактите ни дава основание да твърдим, че най-значителните реформи по време на прехода (комай и единствените) ги направи правителството начело с Иван Костов. Някои от тях - необратими (ЕС, НАТО и др.) Дължим почит и уважение към този смел и силен държавник и почтен човек!

Пепи

След 2 години когато ЧПФ ще трябва да почнат изплащане на "вторите и третите" пенсии ще ти напомня какво направи Иван Костов, с другия, Нейков!!! Таман 20-тина млрд лв ще ги няма!!!
 's picture

cos

cos

Само това да беше. Но той е избран и подготвян в екипа на Луканов. Не може да очакваме друго.

Калин

Браво! Той откри топлата вода - трябвало първо декомунизация ! Това го знаеха и децата от целодневните детски градини. Само, че това изглежда като грешка, но не е. Той знае защо не е извършил декомунизация. И хората знаят. Освен, че знае ,той се обгради с два партизански отряда ченгета от ДС, като съветници, секретари и посланици. Дори и в Москва изпрати за посланик човек от службите на ДС. Сигурно и това не знае ? Разцепи СДС и направи нова партия , за да е вожд. А когато изгуби и последните избори - напусна. Защо да стои там. Така направиха всички- Първановци, Кунева, като не ти влизат в картата 5-6 хиляди лева, защо да стоиш там. Няма да питам за Фондацията, за Нефтохим продаден на руснаци, защо точно на руснаци... Получавал ли е пари от КТБ... Е, България не е Полша, не е Чехия, не е Унгария - Костов е балканско чедо, тук нещата не стават като в барокова и готическа Централна Европа. Сега ще пишем книги... Това вече е без значение, комунистите ограбиха кораба, на народа остана свирката...и книжките на такива като Костов, които нямаха куража изначално да изметат комунистите...
 's picture

Petyo9

Ееех, Калине,

ти също повтаряш опорките на Блъсков....
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Ето точно затова,

Ето точно затова, Костов не е Аденауер. Пусто сиромашко ...
 's picture

ultra

Да, Костов не е Аденауер.

Да, Костов не е Аденауер. Едно е да си Аденауер в Западна Германия, с подкрепата на американската армия зад гърба си и да провеждаш денацификация, а съвсем друго е да си Костов в България-страна от Източна Европа, през 90-те, здраво окована във веригите на ДС и КГБ и да се опитваш да провеждаш декомунизация!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Първо,

искам да изкажа поздравления към всички мислещи хора,които знаят кой е Костов и какво той и неговият екип,без значение от някои грешки,успяха да направят,за да сме днес в НАТО и ЕС.Всъщност,това е най-важното,което бе постигнато,и което благодарение на осъществените от неговото правителство реформи ние в момента потребяваме.Затова съм на мнение,че това е аргументът,който трябва да противопоставяме на тези,които било,защото им се плаща,било от омраза и завист,било от глупост или по подражание,хвърляха,хвърлят и ще продължават да хвърлят злостна помия срещу всичко постигнато от този човек.Защото никой от плюещите и мразещите не се замисля или от глупост не иска да знае,или да си спомни какво бе през комунизма и годините след него,до правителството на Костов-визи за пътуване,висене на опашки пред западните посолства,мутри и убийства по улиците,галопираща инфлация,банкрутиращи и ограбени банки,липсана стоки,умишлено банкрутирани и грабени промишлени предприятия.Още с идването на Костовото правителство се започнаха наложителните реформи във всички ограбени сектори,бързо и компетентно,като резултатите бяха видими,даже и за тези,които на ги признаваха.Но смятам да спра дотук.Времето и историята са най-верният и безпристрастен съдник на всяка личност и събитие.Със сигурност Иван Костов ще заеме полагащото му се място сред успешните и доказани политици на България,и това го знаят и тези,които до ден днешен правят всичко възможно да лъжат и заблуждават анестезирания народ на България.Те и затова го правят,защото нищо друго не им остава.И тъкмо затова тяхното място пък ще остане завинаги на бунището на историята.Жалко за глупаците,които им вярват и пригласят,защото кукловодите правят пари от всичко това,а глупаците си остават си остават просто едни употребени полезни идиоти!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.