Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не. Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР. Според него паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика.

"Валутният борд може естествено да прелее в членството на България в еврозоната", коментира Костов.

Според него изключително важно е БНБ да е "с развързани ръце да провежда монетарна политика на държавата"

"БНБ да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране. Да си възстанови банката естествените функции. В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система", каза Костов.

Той обясни, че валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото. Според Костов ако шансовете на България да влезе в еврозоната намаляват, тя трябва да излезе от борда. При разпад на еврозоната страната пак трябва да излезе, защото трябва да разполага със своите суверенни права да емитира собствената си валута съобразно собствената си преценка.

Ключови думи

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Прав е Командира.

Сега, точно преди БСП да вземе властта е точният момент :) Нали така, костококчета?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

КОСТОФФФ, дали е чел

писмото-отказ от ЕК, с което ни се отказва да се публикуват документи на БНБ за "успешните" стрес-тестове в българските банки.. Съдържанието е накратко - "Ако ви кажем истината за стрес-теста на БНБ, СТАВА СТРАШНО!!" До такава степен ЕК е засекретила "успешните" данни, че дори ИМЕНАТА НА ДОКУМЕНТИТЕ ОТ БНБ СА ПОЧЕРНЕНИ в отговора-отказ.. Щото и от обезпечението на валутния борд сме ПАПКАЛИ ЯКО.. 2008-ма година обезпечението е 211%, а в края на 2016 вече е 150%.. Но някой много държи да прилапа и тези пари. Та ако ще и да срути банковата система в България.. Само и само да си отмъсти за загубените пари в КТБ..
 's picture

Ivan Tcholakov

Ако българската политическа класа

толкова желае икономически растеж, може да го направи през данъчната система. Печатането на пари не престуктурира икономиката, само отлага момента на истината за по-късно, срещу "лихва". Ако се махне валутния борд, грубо казано, представете си Бойко или Корнелия с печатница за пари в ръцете. То ще е бетон, асвалт, аецета, тръби и какво ли не, още повече. Няма да има естествен лимит, бариера за такива нагони. Европейският съюз не е бариерата, не се заблуждавайте.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

И каква е, позволете да запитаме, економисте,

разликата между това дали парите ще се обезценят със заем, както в момента или с печатане?
Vesselin Levin's picture
Vesselin Levin
Новият

Новият

Този пишман експерт не е ли наясно, че това е дисциплинираща мярка целяща да обуздае крадци като него да опоскат де що е останало неопоскано от държавата и народа???!!!
 's picture

cos

cos

Костов явно има още задачи да изпълнява. Активирани са всички открити и скрити слуги.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.