Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иван Костов излиза с мемоари на родния книжен пазар. Бившият министър-председател разказва от първо лице историята на бурното първо десетилетие на прехода на България към демокрация и пазарна икономика. „Свидетелства за прехода“ (изд. „Сиела“) ще се появи на 11 април на родния книжен пазар.

На близо 600 страници политикът бърка в една от най-дълбоките и все още незараснали рани на близкото минало. Като пряк участник в него Костов разрива своя поглед към процесите, през които преминава държавата до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. Освен своята истина Иван Костов представя важен исторически документ, който вероятно ще провокира нов, може би болезнен разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България.

В анонс на книгата проф. Калин Янакиев представя Костов като „държавника, реформатора, строителя на съвременна България“. По думите на Янакиев център на „Свидетелствата…“ не е Костов, „а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране“.

„И тъкмо тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна борба е онова, което все още не е достатъчно (и достатъчно честно) осветлено за българското национално съзнание – посочва Янакиев. – А личното свидетелство на Иван Костов е от неоценима важност за това осветляване. Началото на усилията – в една собствено фалирала към началото на 1990 г. държава, разногласията вътре в СДС (на „перестройчици“, реставратори носталгици и същински реформатори), непрекъснатата съпротива на бившите комунисти: всичко това – концентрирано в лица и събития, които помним, но за които все още трудно се ориентираме – е изложено с невероятна откровеност, непреборима обоснованост (и понякога безпощадна критичност и самокритичност) от големия държавник.

След това – периодът на Виденовата криза и вече личното лидерство в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – трудните реформи, драматичните събития около войната в Югославия, решителният отказ да дадем небето си на Русия, осигуряването на бъдещето ни в ЕС и НАТО.“

Всичко това е разказано от автора без самоизтъкване, казва Калин Янакиев, но и „без да са оставени без отговор нито една инсинуация и клевета, които и до днес следват министър-председателя (1997–2001), оставил най-дълбоката диря в най-новата ни история“.

Премиерата на „Свидетелства за прехода“ ще бъде на 11 април от 18,30 ч. в Централния военен клуб. Участие в дискусията ще вземат писателят и главен редактор на изд. „Сиела“ Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

"Площад Славейков"

Коментари

проф. Веселин Никифоров!

Дали Костов ще е цитирал плана на проф.Никифоров за приватизацията? Най-справедливия и финансово обоснован план за преход от държавен към частен капитализъм! Но неизгоден както на БКП, така и на СДС. И дружно и тихомълком отхвълен!

Нищо не зная за този план. И

Нищо не зная за този план. И не съм склонна да изслушвам костов, защото е рушител,а не строител. По критерии,създавани в едно тъпо,двойкаджийско време, някакви хора твърдят,че може да опита да се оправдава. Е,аз съм участник и потърпевш от резултатите му. Никаква разлика с комуно-ЦоЦиалистите. И той,и софиянски се опитват да напомнят за себе си. Ами, не ни се говори за тях и с тях. Дори нежеланието ни /учтиво казано/ е по-голяма от това за общуване със Симо и сбирщината му.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.