Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първото интервю на Гинка Върбакова, чиято фирма "Инерком България" купи активите на ЧЕЗ у нас, вече е факт. То бе разпространено от БТА. Прави впечатление, че интервюто няма автор - т.е. не известно дали въпросите са били задавани от журналист или е бил изпратен готов текст с въпроси и отговори. БТА не разпространява и снимка на Гинка Върбакова - обичайната практика е събеседниците да бъдат снимани. 

Поради високия обществен интерес към темата, ви предлагаме цялото интервю без редакторска намеса:

 

- На финалната права сте да сключите сделката на годината в България. За вашата компания има малко информация в публичното пространство. Кои са "Инерком"?

- Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката. Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея.

"Инерком България" е част от група компании, които вече 10 години работят в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Основната ни дейност до момента е свързана с изграждане на централи и производство на електроенергия от ВЕИ. Групата притежава 6 действащи фотоволтаични централи, с обща мощност около 23 МВт. 

Успоредно работим за изпълнение на проект за фотоволтаична централа с мощност от 80 МВт, която ще функционира изцяло на пазарен принцип. Имаме опит в изграждане на енергийна инфраструктура - нови присъединявания, кабелни и въздушни трасета - средно напрежение, реконструкция на съоръжения от преносната електроенергийна система, свързани с нови присъединявания. Реализирали сме редица такива проекти. Занимаваме се и със строителна дейност. Членуваме в секторните бизнес организации - Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите. Имаме партньорства с много големи български и международни компании.

Досега не сме присъствали активно в публичното пространство, защото естеството на бизнеса ни не го налагаше. Ние, както и нашият екип, напълно осъзнаваме обществената значимост и интерес към дружествата, които ще придобием. Ще поддържаме отношения на диалог с всички заинтересовани страни.

- Как средна българска компания беше избрана да придобие бизнеса на ЧЕЗ в страната?

- В бизнеса е важно какво предлагаш, колко надежден си и какъв потенциал имаш. Бяхме избрани в една изключително тежка процедура, която привлече множество международни участници, организирана и проведена по законите на Чешката република. Ние, както и всички останали кандидати, преминахме през много проучвателни етапи и трябваше да покрием редица изисквания на продавача - ЧЕЗ и мажоритарния й собственик в лицето на чешката държава. 

Предоставихме множество документи, одити, финансова и търговска информация, изискана в процедурата. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата, които ЧЕЗ продава. Благодарим на целия екип от консултанти по сделката - адвокатска кантора Allen and Overy, нашите консултанти по английско право, Адвокатско съдружие Спасов и Братанов, и финансовия консултант Mane Capital, както и на партньорите от банковите и финансовите институции, всички от които работиха много професионално. (в прессъобщението тези изречения са приписани на Милена Стоева - председател на Съвета на директорите на "Инерком България" - б.р.)

Остава последният етап - сделката да бъде одобрена от антимонополния орган Комисия за защита на конкуренцията. Едва след това тя може да бъде финализирана и ние да станем собственик. След придобиването ще направим и търгово предложение до миноритарните акционери, съгласно изискванията на закона. 

- Сами ли участвате в тази сделка? Имаше спекулации, че различни бизнес интереси стоят зад вас? 

- "Инерком" участва самостоятелно в процедурата. Ще бъдем подкрепени единствено от уважавана банкова институция, която ще ни предостави кредит. Това ще стане на базата на конкретни критерии, свързани с нашия бизнес и кредитно досие. 

Собствеността ни е напълно прозрачна и публично достъпна. Групата се състои от 9 компании, в които аз съм единствен или мажоритарен собственик. Това е факт от създаването на дружествата и може лесно да бъде проверено. 

- Споменахте банкова институция. С коя банка преговаряте и каква част от финансирането ще осигури тя? 

- Утвърдена практика е подобни придобивания да се финансират основно с привлечен капитал. По време на преговорите договорихме подкрепа за нашето участие в сделката от страна на голяма международна банка с висок кредитен рейтинг. Когато се използва привлечено финансиране, условията по споразумението с банката се финализират едва след избора на купувача. На този етап не можем да дадем повече информация, но сме предоставили всички необходими документи, касаещи финансирането на продавача ЧЕЗ.

- Как успяхте да убедите банкови институции да ви финансират като купувач? Какво е състоянието на вашия бизнес?

- "Инерком" притежава активи и кредитна репутация, които ни дадоха възможност да използваме привлечено финансиране. Активите на групата ни се оценяват на около 100 милиона лева. Приходите ни нарастват устойчиво със среден темп от около 30 процента през последните години. По предварителни финансови данни приходите на групата за миналата година са около 50 милиона лева и ще отчетем печалба от около 10 млн. от дейността си. 

Дружеството, което ще придобие активите на ЧЕЗ след одобрението на КЗК, е "Инерком България" ЕАД и е част от нашата група. То бе създадено специално във връзка с придобиването на активите на ЧЕЗ. Това е утвърдена практика при подобни сделки, тъй като позволява прозрачност и ефективност на управление на бизнеса. 

- Какво ви дава увереност, че ще се справите с огромен бизнес, който засяга 3 милиона клиенти? 

- Купуваме от ЧЕЗ един добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво в интерес на клиентите и с отговорност към сигурността и стабилността на енергийната система. Познаваме добре енергийния пазар. Минали сме през всички промени до момента в сектора на производство на електроенергия от ВЕИ. Запознати сме с местните регулации и лицензионни изисквания към дружествата, които предстои да придобием. Познаваме международните тенденции и добрите практики в сектора. Електроразпределението и електроснабдяването са вероятно едни от най-регулираните бизнеси в България и подлежат на контрол от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В толкова регулирана среда компаниите работят в строго определени рамки.

Като собственик "Инерком" ще задава стратегическите приоритети и посока за развитие и ще следи за стабилността и ефективността. За оперативното управление ще разчитаме в голяма степен на експертизата на мениджърите и служителите в компаниите, които ще придобием. Ще заложим на приемственост и експертност. Екипът на ЧЕЗ е с доказано висок професионализъм и опит. Това са над 3000 човека, които години наред се грижат за сигурността и качеството на доставките на електроенергия за всички клиенти на дружествата. За председател на Съвета на директорите на "Инерком България" поканихме Милена Стоева, юрист с дългогодишен опит в енергетиката. Тя е запозната с бизнеса, който придобиваме, работила е дълги години на отговорни позиции в дружества от групата на ЧЕЗ.

- В каква посока смятате да развивате дружествата, които придобивате?

- Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който придобиваме. Нашата цел е в рамките на регулаторните изисквания да предоставим най-добра услуга на клиентите и да развиваме успешно дружествата в новите пазарни реалности. Знаете, пред енергийния сектор предстоят важни промени, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия. 

Ще работим, за да направим най-доброто предложение на потребителите и да разширяваме пазарното присъствие на дружествата. Планираме въвеждане на иновативни технологии на база утвърдени международни практики. Ще насочим инвестиции и в проекти, които водят до оптимизиране на оперативните разходи. Ще продължим добрите практики, свързани с развитие на човешките ресурси. Усилията ни ще бъдат фокусирани върху постигане на максимална сигурност на доставките и устойчив ръст на качеството на услугите.

Коментари

Браво на режисьора!

Макар и неизвестна до сега на широката публика актрисата изпълняваща главната роля също се справя сравнително добре със задачата си! За да можем да дадем окончателна оценка на постановката все пак ще трябва да изчакаме и финала.

Да, сравнително...

"Активите на групата ни се оценяват на около 100 милиона лева." - Разбирай около 50 милиона евро за сделка от над 300 милиона. Това значи по-малко от 15% обезпечение. Пък вие си мечтайте някоя банка да ви финансира така. Всъщност, на път сме да свикнем с такива банкови финтифлюшки след като БАКБ финансира над 100% покупката на хотел Рила в София.

Веднага едни хора,започнаха

Веднага едни хора,започнаха да плюят по тази Гинка. Как пък всички освен вас са,престъпници и далавераджии???!

Ето ти пет (5) лева и....

...бегай да си купиш с тях Гранд хотел София! Като го купиш, ела и ще ти обясня как стигнах до горните си заключения!
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Комсомолци срещу капитализма

При такива сделки, собственик до изплащане на кредита става КРЕДИТИРАЩАТА БАНКА! Купувачът в този период е ОПЕРАТОР на бизнеса. Спрете да говорите като на комсомолско събрание против капитализма през 60-те години!

Те тука са някакви диви

Те тука са някакви диви комунисти. За всеки малко грамотен е ясно че банката която отпуска кредита,взема като залог енергодружеството,а не само активите на групата фирми които са закупили ЧЕЗ.Но явно медиите както винаги,пишат според политическата си принадлежност,а не според икономическите реалности.

До двамата по-горе!

Купували ли сте с кредит от банка? Знаете ли как се взима кредит? Да сте чували нещо за "collateral"?

Като е толкова ербап тази Гинка, що....

...не каже коя банка и е отпуснала кредита!? Абе зад цялата далавера стърчат едни мазни свинско-руски уши!

Голямата кражба

Гинке, това да не ти е някой старт-ъп предприемачески проект, освен финансирането, трябва да имаш представа и от бизнеса. (А) Производството на ток от фотоволтаична централа и (Б) преноса на електроенергия са доста различни неща макар и в един и същи сектор. От Б може да цъкнеш в А, но като физически лица от А да цъкнеш в Б е доста по-различно.

Не знам,по каква причина си

Не знам,по каква причина си решил че,някой ще започне да изгражда наново енергодружеството,за да пишеш толкова глупости,как "Гинка" не можела да управлява копания като ЧЕЗ. Тебе ясно ли ти е че няма промяна в нищо друго,освен в собствеността,или това не ти е ясно?Самото енергодружество,работниците и абонатите,няма да усетят самата промяна на собственост.Да не мислиш че някой идва в дружеството и започва да реже кабели? Чак толкова елементарно може ли да ви е мисленето?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.