Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Избраната за купувач на българския бизнес на ЧЕЗ скромна като активи "Инерком груп" благодари на консултантите и адвокатите, участвали в сделката, и на банките, които обаче не назовава. Създадената преди няколко месеца в Пазарджик фирма е с приходи от няколко хиляди лева, но беше избрана за купувач на най-голямата електроразпределителна компания у нас, която обслужва 2 милиона домакинства в Югозападна България, и ще плати над 320 млн. евро.

Преди месец, на 22 януари чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш посети България. Неформалната визита бе именно заради сделката за активите на ЧЕЗ, а новината съобщи най-напред чешкото издание Lidovy Noviny, част от медийната империя на Бабиш. Така че очевидно още тогава името на купувача е било ясно, както и последвалия сценарий с оставката на министър Теменужка Петкова.

Предстои сделката да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор.

"Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г. Процедурата по продажбата, която привлече множество международни участници, се проведе съгласно законите на Република Чехия. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана. След получаването на одобрението от регулатора и успешното приключване на сделката, се очаква "Инерком" да отправи търговско предложение до миноритарните акционери в “ЧЕЗ Електро България” АД и “ЧЕЗ Разпределение България” АД. Дружествата, обект на сделката са: “ЧЕЗ България” ЕАД, “ЧЕЗ Електро България” АД, “ЧЕЗ Разпределение България” АД, “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД, “ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии Българи” ЕАД, “Фри Енерджи Проджект Орешец” ЕАД и “Бара Груп” ЕООД", се казва в писмото.

"Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием. Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката. Първостепенна задача е да развиваме постигнатото от ЧЕЗ в условия на диалог с всички заинтересовани страни. Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип и партньорите на дружествата. Ангажирани сме да работим прозрачно, изцяло в интерес на българските потребители, при спазване на законодателството и регулаторните изисквания. Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея". Това, според прессъобщението, са думи на Гинка Върбакова, собственик на дружествата от групата на Инерком.

"Вложихме много време, средства и усилия в подготовката на тази сделка. Ние, както и всички останали кандидати, преминахме през много проучвателни етапи и покрихме множество изисквания на продавача ЧЕЗ, а. с. и мажоритарния собственик в лицето на чешката държава. Предоставихме документи, одити, финансова и търговска информация, изискани в процедурата. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата в България в една изключително тежка процедура с множесто международни конкуренти. Благодарим на целия екип от консултанти по сделката – адвокатска кантора Allen and Overy, адвокатите ни по английско право, както и Адвокатско съдружие Спасов и Братанов, и финансовия консултант Mane Capital, както и на партньорите от банковите и финансовите институции. Ще отстояваме принципа на приемственост и ще продължим политиката на социално отговорно отношение, което за нас е част от разбирането ни за етично поведение на българския пазар. В дружествата на ЧЕЗ работят истински експерти и професионалисти, много от които с десетки години опит в енергетиката. За нас хората правят един бизнес успешен“, казва, пак според съобщението, Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД.

Какво се знае за скромната фирма

В Пазарджик едноличният търговец Гинка Върбакова, която е на път да придобие активите на ЧЕЗ, е по-популярна с фирмата си "Риал стейтс" ЕООД, предаде БНР. Преди 4 години тогавашният общински съветник Румен Петков публично обявява, че въпросната фирма дължи на община Пазарджик 1 млн. лева неустойки заради скандално известния фотоволтаичен парк край пазарджишкото село Априлци. И към момента не е ясно дали неустойката е погасена и какъв е точният ѝ размер. 

Името на Гинка Върбакова се свързва най-вече със село Априлци. През 2008 г. община Пазарджик продаде буковата гора в района, последва пълното ѝ изсичане въпреки протестите на хората там и последвалите наводнения в района. Четири години след това Гинка Върбакова стана обект на дискусии в местния парламент, като въпросът бе повдигнат от Петков, което впоследствие му коства мястото в общинския съвет.

По БНР юристът Румен Петков припомня как през 2008 г. кметът продава на Априлци дъбовата гора като гола нива, която от фирмата на Върбакова изсичат, за да направят фотоволтаик. Но се сдобиват и с 5900 кубика дървен материал

В Пазарджик никой не знае коя е Гинка и никой не се е срещал с нея, а в града няма неин работещ офис, съобщава БНР. Никакъв коментар не е дал и кметът Тодор Попов, въпреки че втората й фирма - "Грийн билдинг БГ", от година е наемател на най-големия общински паркинг в Пазарджик. За семейната ѝ фирма "Инерком България" е известно,, че има три малки соларни мощности, включително и скромни активи. 

Коментари

 's picture

geg

Последно:

букова или дъбова е била гората? ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.