Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще депозира оставката си заради връзка с купувача на активите на ЧЕЗ в България.

Това се случва ден, след като стана известно, че фирмата "Инерком груп" на Гинка Върбакова от Пазарджик купува ЕРП-то, което държи близо 1/3 от територията на страната.

Петкова обяви намерението си днес в кулоарите на парламента, веднага след като в качеството си на министър отговори на парламентарните питания към нея. Тя вече е разговаряла с премиера Бойко Борисов, но се очаква и неговата резолюция за депозираната оставка - "Да" или "Не".

Петкова призна, че познава семейството на Върбакова, по-точно съпруга на Гинка. И то от 20 години. Информация за връзката на министърката с купувача на ЧЕЗ разпространиха от БСП. Петкова обаче отрече да е била кума на сватбата на Върбакова.

"Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за коментари за съмнения по сделката и да се намесва името на премиера, това, което трябва да се направи, най-малкото в момента и е най-достойно - е човек да си подаде оставката", каза Петкова. - "Много се говори по тази тема. Още миналата година, когато в публичното пространство се завъртя, че тази фирма с тази дама участва в процедурата, още тогава заявих, че познавам тези хора от 20 години".

Иначе по отношение на самата сделка, Петкова повтори думите си от четвъртък, когато бе обявена и информацията за сделката: че България като държава не е имала намерение да изкупува активите на ЧЕЗ, за каквото настояват от левицата, както и че няма касателство по настоящатата сделка, защото изборът кой да е купувачът е на чешката страна, а процедурата е по чешкото законодателство.

Все пак Петкова посочи, че предстои "тежка" процедура по одобрение на сделката от КЕВР, Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията. 

Вече бе обявено, че ДАНС също започва проверка, като енергийният министър настоя тази проверка да бъде "пълна". Както стана ясно, "Инерком груп" има активи за 90 милиона лева и е на загуба, но в същото време е взела заем за сделката за 320 милиона евро.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че коалиционен съвет ще се произнесе за оставката на Петкова.

"Знам, че Теменужка Петкова няма роднински отношения с Гинка от Пазарджик. Знаете, че всеки един в България познава много хора. Дали се познават или не, дали се познават от години или от скоро - не мога да кажа“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветанов.

Във връзка с изявлението на Волен Сидеров за сделката с ЧЕЗ, Цветанов заяви, че всяка една от политическите партии в коалицията има право на мнение. "Затова решението, което ще вземем, ще бъде на база на Коалиционния съвет и обсъжданията, които ще направим там. Отнасям се с уважение към коалиционните ни партньори, затова вчера не реагирах на оценката по мой адрес от Волен Сидеров“, заяви Цветанов.

По думите му партньорите не трябва да се обясняват по медиите. Според него основният дефицит е, че в коалицията нямат толкова време да се срещат и да обсъждат съвместната си работа.

 

Ключови думи

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

И що още МИНАЛАТА година ТЕМЕНУЖКАТА МУ ни си подаде остаФФФката.. ("Още миналата година, когато в публичното пространство се завъртя, че тази фирма с тази дама участва в процедурата, още тогава заявих, че познавам тези хора от 20 години".) Защо още оттогава не е заявила като МИНИСТЪРКИНЯ, че тази фирма няма капацитет да управлява активите на ЧЕЗ!!! А сега са вайка - как ще ги управлява!!! Не знае къде е ДАНС ли и кой му е шефа??? В разследването на ДАНС трябва да бъде привлечена като СЪУЧАСТНИК в продажбата на активи НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ..

тук вече не мирише!

А направо вони! Смрад от Мафията-държава.

Факт

Именно тук и именно от авторите на завладяната държава. "Старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов" /Плевнелиев/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.