Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Опасявам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на санкционната война."

Това заявява новият български президент Румен Радев в интервю за брюкселското издание EurActiv. Такова е и заглавието на интервюто. То излиза в деня, в който започва първата му чуждестранна визита. Радев пристига днес в Брюксел.

"Колкото до санкциите, не виждам практическа полза от тях на фона на очевидните загуби", казва още държавният глава.

Журналистът Георги Готев пита Радев дали с номинирането на Ради Найденов и Стефан Янев, смятани за проевропейски и проатлантически професионалисти, е искал да опровергае тези, които го наричат "проруски президент".

"Да слагаш етикети на хората е опростенческа политическа практика. Някои европейски медии умишлено позволяват да бъдат намесени във вътрешна политическа интрига, като използват етикети", отговаря новият президент на България.

И допълва:

"Вече заявих в речта ми пред парламента, че изборът на България за ЕС и НАТО е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос."

Според него главните проблеми са несправедливостта и ниските доходи. От тях иде демографският срив, т.е. емигрирането на българи в по-богати страни. Отговорът на тези проблеми е възстановяването на справедливостта. Нейният стълб е съдебната система, която има нужда от повече реформи. Добро правосъдие създава по-сигурна среда за инвестиции.

На въпроса какви отношения ще се старае да изгради с Владимир Путин, Доналд Тръмп и китайския президент Си Цзинпин, Радев отговаря така:

"По време на кампанията ми казах много пъти, че българската външна политика трябва да бъде формулирана в България и прилагана навън, а не обратното. През последните години невинаги бе така. Съществуването на няколко геополитически центъра трябва да бъде още една инициатива за ЕС да се старае да запази единството си, защото само обединен ЕС може да бъде равен с останалите главни играчи. Надявам се да установя прагматични и взаимно изгодни отношения с лидерите на САЩ, Русия и Китай."

Той категорично отхвърля опасенията на предшественика си Росен Плевнелиев, че ЕС може да отнеме българското председателство през първата половина на 2018 г., ако страната ни не допринесе за единството на ЕС.

За назначеното от него служебно правителство Радев заявява, че то е непартийно и съставено от експерти. А премиерът Огнян Герджиков е един от малкото български политици, изпратен на крака при напускането на поста председател на Народното събрание преди години.

Коментари

 's picture

Pen40

Радев си избра политическата

Радев си избра политическата роля - на троянския кон в Европейския съюз. Не е като да е единствения мераклия, но е доста шумен. Рассия харесва това. Ще има гювеч под формата на нови енергийни проекти, май.
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

до некакъв си Pen40

Ей ! неуморни сте това безименните човечета .
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Радев е съвсем прав: санкциите са напълно безмислени

Ако целта им ужким е да се принуди Русия да отстъпи в Крим, те са напълно неефективни и следователно по-лоши от нищо, защото създават илюзии за някакво реално противопоставяне, каквото няма. Нито Европа, нито Щатите смеят да приложат на Русия такива санкции, каквито приложиха, например, едно време на СССР или поне на Иран и Северна Корея. Цяла Европа продължава да се грее на руски газ и да изнася и продава каквото може на Русия, същото важи и за американските компании, които традиционно въртят бизнес в Щатите. "Международната общност" на "западните държави" продължава да се прави, че не забелязва как призна преминаването на Крим в Русия, което беше извършено с Минските споразумения. Европа и Щатите продължават да се преструват, че не забелязват как Порошенко не изпълнява своите задължения, което дава оправдание на другата страна в гражданската война - рускоговорящите области - да не изпълняват техните. Реално, цялата работа е една голяма преструвка без никакъв реален ущърб за Русия - ще напомня, че скоро дори тук четохме анализ за засилването на руската армия в резултат на обтегнатите отношения. Потърпевши са само "малките" държави, за наш късмет ние - по-малко от Полша. Защо да ги подкрепяме въобще?
 's picture

Бобо

Санкциите

Нямало файда от санкциите ли , затова ли реват на умряло в Русия и са впрегнали всичките си еничари да обясняват колко било лошо с тях , явно ги боли много и то най вече тези за които се отнасят - група руски олигарси от обкръжението на цар Ботокс първи . Джибра не знам колко сме потърпевши от санкциите , при условие че износът ни за Русия е едностранно ограничен от лятото на 1989 г. от точно любимата ти матушка , това Джибра е още по времето на бай Тошо , България няма никаква вина за тази руска политика , явно много ни обича защото ни продава всичките си суровини по възможно най високите цени , но така е било и при Соца при международни цени на петрола 18 дол. за барел , матушка ни го е продавала на 23 дол. отново с много любов , като за всеки случай с дългосрочни договори .
 's picture

Пеперлиев

санкциите били неефективни

Ако бяха неефективни, нямаше всички руски подлоги в един глас да им се противопоставят. Ако не бяха толкова ефективни, вас какво ви боли толкова!?
 's picture

Пеперлиев

заглавие

Аз пък се опасявам, че Радев подготвя почвата за предателство спрямо нашите съюзници в ЕС и НАТО! Очевидно опипва как ще реагират хората ако наруши санкциите срещу Русия, които са отговор на една очевАдна несправедливост, извършена от нейна страна.
 's picture

smarf

Шушумиги

Фатмакът си е фатмак. Върти, върти, върти, около.....А номерът с икономиите на гориво е направо инфантилен. Това само червен кокоши мозък може да измисли.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.