В близко бъдеще санкциите срещу Русия ще бъдат отменени.

Това заявява новоизбраният президент на България Румен Радев в интервю за тв канала France 24, което ще бъде излъчено на 14 януари. В него Радев коментира Русия, Крим, ЕС, мигрантската криза, енергийната диверсификация и новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Част от интервюто бе публикувано от сайта News.bg.

"Историята ясно показва, че такива рестриктивни мерки вредят и на двете страни. Решението на ЕС за вдигането на санкциите трябва да бъде единодушно, солидарно. България ще следва тази политика", изтъква Радев.

По отношение на анексирането на Крим от Русия Радев отговаря, че са необходими реализъм и прагматизъм.

"Крим е украински, на украинската карта, но де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че има руски флаг в Крим, това е реалността. Бъдещето ще бъде решено от гражданите на Крим", посочва той.

Според него много важен въпрос е дали жителите на Крим искат да се върнат в Украйна.

Трябва да се намери цивилизовано решение, казва Румен Радев и призовава за подход в политическия дебат по въпроса.

"Членството на България в ЕС е стратегически избор. Страната се присъедини към съюза с големи очаквания, но те не съвпаднаха с реалността. Не можем да приемем Европа на две скорости", казва новоизбраният президент.

И посочва, че България заслужава да стане член на Шенген, след като е изпълнила всички изисквания за членство. Това не е добре за общата сигурност, тъй като страната трябва да има достъп до Шенгенската информационна система. Ние сме външна граница и нямаме достъп, допълва той.

Радев коментира и кризата с мигрантите.

"Предоставената помощ за границата ни е много важна, но не е достатъчна. Необходима е също и солидарност. Нашият народ е състрадателен, винаги помагаме на хора в нужда, но има огромна разлика между бежанци и мигранти", заявява Румен Радев.

Според него настоящата ситуация е несправедлива за държави по периферията като България, Гърция и Италия, където според европейските правила мигрантите и бежанците първо трябва да се регистрират. Радев се обявява категорично за спиране на мигрантите преди да влязат в ЕС. И още по темата:

"Европейците започват да осъзнават, че безконтролният мигрантски поток носи риск за сигурността и увеличава риска от тероризъм. Не трябва да позволяваме мисленето, че терористичните атаки ще бъдат част от ежедневието ни. Социалната система е под натиск от мигрантската вълна. Готови сме да помогнем на хора в нужда, но е необходим някакъв лимит. България няма неограничен финансов ресурс, заявява още той и призовава за определяне на ясни критерии за интеграция.

В интервюто за France 24 Румен Радев се обявява за ясен, реалистичен и прагматичен подход, при който икономиката не трябва се поставя под контрола на политиката.

Страната ни се нуждаела от многостранен подход и икономиката не трябвало да бъде предрешавана от политиката.

По отношение на диверсификацията на енергийните ресурси, новоизбраният държавен глава на България отговаря, че страната ни полага усилия за различни енергийни доставки, но не е важно откъде идват енергийните доставки, а стабилността на доставките и ниските цени на ресурсите.

Той изразява безпокойство си от последното развитие в енергийната област, тъй като България с естествената си географска позиция може да бъде център на енергийни коридори, а вместо това е заобикаляна, имайки предвид "Турски поток".

За Доналд Тръмп Румен Радев смята, че милиардерът мисли за бъдещето на САЩ и приоритетно поставя интересите на американците.

"Позитивното е, че той не е роб на политически предразсъдъци, а търси прагматичен подход, диалог с Русия, което е важно за ЕС", заключава Радев.