Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов откри възможна причина за ситуации като тази в Харманли - управлението на кабинета "Орешарски" и гласувания на евродепутатите от БСП. Това се разбра от декларацията му от парламентарната трибуна в отговор на декларация на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Нинова поиска пет неща от управляващите, по които да се постигне разбирателство - моментална екстрадиция на лицата, които не бягат от война, армията да се намали по-решително на границата, бързо доизграждане на оградата по браздата с Турция, отмяна на Постановление 208 на Министерския съвет за трайно заселване на мигранти и настояване за преразглеждане на Дъблинското споразумение в ЕС. И, разбира се, заяви как настоящото правителство, вече в оставка, не се справя с политиките, свързани с бежанската криза.

Цветанов излезе на трибуната и първо призова "всички да сме отговорни", защото и политици имали пръст в ескалацията на напрежението, визирайки "тези, които са развявали знамена":

„Всички сме свидетели, че и политиците допринасят за напрежението в тези бежански центрове. Не е нормално там да присъстват хора, които не живеят, а просто отиват, демонстрират сила и по този начин допълнително допринасят за радикализирането на поведението на тези бежанци".

После се зае с кратък "исторически преглед" на събитията от 2012 г. насам. 

"Темата "бежанци" няма да бъде решена бързо. През 2012 г. имаше план за действие. Правителството предприемаше адекватни действия към онзи момент. През декември 2012 г. имаше постановление за временен център, който да реагира и да приема около 1000 бежанц, да бъде разпънат палатков лагер. Когато дойдохте на власт, бежанската вълна лавинообразно нарастваше, за което нямате отговорност, но трябваше да има адекватна политика. Никой не обърна внимание на писмата от Европейската служба за настаняване, които до май месец ни даваха висока оценка, а след това в писмата пишеш.е, че лиспва политика по тази тема", заяви той.

Той обвини опозицията, че заради последващи техни действия по работата на Държавната агенция за бежанците и разпределението на центровете са довели до проблемите сега. След това обаче призова всички политици към отговорност и се обърна и към Нинова:

Нека да запазим добрия тон, да можем да си говорим и след парламентарните избори, защото ще има проблеми, по-големи, отколкото ние сега дискутираме тук.

Цветанов пак върна темата към еврорезолюцията за правата на мигрантите в трети страни, гласувана от евродепутатите от БСП, твърдейки, че записаното в нея противоречи на позициите на БСП, които искали ограничавате на мигрантския поток.

Въпросната пожелателна резолюция на Европейския парламент обаче съдържа предимно препоръки за страните, извън ЕС, в които има мигранти.

 
Цветанов косвено разкритикува и организацията на работа в бежанския лагер в Харманли, защото не са били осигурени лекари навреме, след като центърът бе затворен заради карантина.

Лидерката на БСП на свой ред заяви, че левицата няма да носи отговорност за грешните политики на сеташната власт. Цветанов ѝ отвърна, че сега имаме "стабилна държава, икономически ръст, еврофондове, които преди бяха спрени и предлагаме по-добър бюджет от 2016-а и много, много по-добър от времето, което вие управлявате".

По-рано от трибуната думата взе и съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, който отново призова армията и полицейските сили да използват и сила, и оръжие при навлизане на мигранти през границата. И отсече, че до ситуации в Хармални се стигало, защото прииждащите хора не били "клети бежанци, които бягат от война", а хора с агресивно поведение. Според него България трябва да вземе сериозни мерки за предотвратяване на подобни инциденти и под сериозно внимание опасността от огромни вълни, нелегални мигранти, които нахлуват от Турция. И той поиска екстрадиции.

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок, представляващ управляващото му крило, заяви, че групата намира действията на МВР и институциите за адекватни и поиска изслушване на ръководителите на службите в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание.