Една "пожелателна" резолюция на Европейския парламент - "Резолюция относно правата на човека и миграция в трети държави", приета във вторник с 339 срещу 333 гласа, бе употребена политически и кампанийно у нас в последния работен ден на Народното събрание преди президентските избори идната седмица. Макар че от всичко казано стана ясно, че депутатите, участниците в скандала на родна земя, не са чели въпросния документ.

Какво се случи?

Лидерката на БСП Корнелия Нинова ще "привиква" евродепутатите от партията, начело с президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, за да се обясняват защо са подкрепили резолюцията на ЕП и не са попитали ръководството на БСП каква е партийната позиция. Политиката на БСП била различна от това, което пише във въпросната резолюция. Тя даде пример, че БСП е за затягане на граничния режим в Европа (нещо, за което се говори и в резолюцията - б.р.) и не обясни по кои точки БСП имат различна позиция от тази на евродепутатите си.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че иска отзоваване на евродепутатите от БСП и ДПС, които са гласували "за" резолюцията ЕП, заради която Европа и в частност България, която е "авангард", щяла да бъде залята от мигранти. Симеонов стигна и по-далеч - нарече тези евродепутати "предатели", които с вота си "опозорили българското си гражданство".

До двете реакции се стигна след изявление от депутатите от ГЕРБ. Те обвиниха БСП в "демагогия", защото в България обясняват как правителството нищо не прави за справяне с бежанците и плашат хората с темата, а в Брюксел евродепутатите от БСП и ДПС гласували декларация, свързана с "мигрантите от трети страни към Европа". На избраничката Галя Захариева й се видя нередно, че в резолюцията пише, че "трябва да се избягва създаването на изолирани квартали за мигранти, като се насърчава тяхната интеграция" и че в документа се твърди, "че миграцията е призната в световен мащаб за мощен инструмент за устойчиво развитие, тоест тя е полезна". Това с полезността в документа не го пише, а е тълкуванието на депутатката. От ГЕРБ признаха, че базират изказването си на информация от ТВ Европа, а не на самата резолюция и данните се проверявали.

По-късно Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви от парламентарната трибуна, размахвайли лист, че въпросните евродепутати от БСП и ДПС гласували да ни залеят мигранти, а тук социалистите подбуждат протести по селата срещу правителството и политиката му по бежанския проблем.

Какво всъщност представлява резолюцията на ЕП?

Документът, озаглавен " Резолюция на Европейския парламент от 25 октомври 2016 г. относно правата на човека и миграцията в трети държави", първо има само пожелателен характер - тоест каквото и да пише в нея, никоя европейска, международна или национална институция няма задължение да се съобрази. Става дума за резолюция по собствена инициатива на политическа групи, а не за законодателна резолюция, която вече би довела до реални действия и задължения на институциите.

Че в резолюцията става дума предимно за отношението и спазването на човешките права на мигрантите в "трети страни", тоест - страни извън ЕС, става ясно още от заглавието й. В случая, например, по отношение на актуалната мигрантска криза такива са Турция, Йордания, Ливан. В документа се говори, че отношението на страните от ЕС към мигрантите трябва да е за пример за третите страни. 

В общо 94-те точки с препоръки има и такива, които засягат европейските политики, но не с цел "насърчаване" на миграцията. Например в т. 88 и 89 пише, че ЕП:

Подчертава, че контрабандата на мигранти е свързана с трафика на хора и представлява сериозно нарушение на правата на човека; припомня, че разполагането на мисии, като например EUNAVFOR MED, представлява средство за борба конкретно с контрабандата на мигранти; приканва Съюза да продължи и да засили този вид операции;

Счита за необходимо да се обмисли засилването на сигурността и на граничната политика и по този начин – да се подобри бъдещата роля на Frontex и EASO; призовава за солидарност и за поемане на ангажименти под формата на достатъчни вноски за бюджета и дейностите на тези агенции.

Още в преамбюла на документа се казва, че в момента по данни на ООН 244 милиона души се считат за международни мигранти. В резолюцията се прави разлика между различните видове миграция - бежанци, бягащи от конфликт, икономически мигранти, вътрешна миграция, бедност, климатични промени и т.н. По отношение на спазване на човешките права се говори за отношението към жените и децата - мигранти. Говори се и за гарантиране на трудови права и защита на мигранти, както и за насърчаване на "законната миграция" - тоест документът не се отнася само до бежанския проблем в частност. В този смисъл в рамките на резолюцията попадат и например българите, които са решили да емигрират в САЩ, която също се явява "трета страна" по отношение на ЕС, обясниха експерти от Брюксел.

Има и точки, които са с цел ограничаване на миграцията, например:

Подчертава необходимостта ЕС да укрепи своята външна политика, с цел постигане на мир и стабилност в регионите, в които войните и конфликтите водят до огромни миграционни потоци към Европейския съюз;

Припомня, че Европейският съюз и неговите държави членки са длъжни да предприемат целесъобразни действия за премахване на първопричините за кризите, които пораждат тези масови миграционни явления;

Призовава за подобряване на хуманитарните условия в държавите на произход и на транзитно преминаване, за да може местното население и бежанците да живеят в по-безопасни зони;

Призовава воюващите страни да прекратят своите нападения над цивилни граждани, да ги защитават и да им позволят да напуснат безопасно районите на насилие или да бъдат подпомогнати от хуманитарни организации;

Документът се позовава на други актове на европейските и международни институции и организации. Резолюцията е приета с гласовете на ПЕС, АЛДЕ, Зелените, крайната левица и др. в Европейския парламент. "Против" са били депутатите от ЕНП, крайната десница на Льо Пен, подрръжниците на Найджъл Фараж и др. Първоначално от ЕНП подкрепяли текста в първия му вариант, но не били съгласни с няколко точки от окончателния доклад. (тук можете да видите текста, обсъждан в комисиите на ЕП)

Една от причините ЕНП да гласува против резолюцията е фактът, че по време на гласуването в залата социалистите не са се съгласили на добавяне на две точки - едната засяга призив да се настоява страните от ЕС да връщат мигранти в страната по произход или приемната страна хора, които не отговарят на условията за бежански статут, а втората -  да се настоява за пълно спазване на договорите за реадмисия с трети страни. Десните били против и няколко поправки в основния текст, например за включване на "климатичните" мигранти, призива към държавите членки да изпълнят своя ангажимент за предоставяне на 0,7% от техния брутен национален доход (БНД) за помощта за развитие и да не включват финансирането, използвано за приемането на бежанци, в помощта за развитие, създаването на законни, хуманитарни канали за изтегляне на хора и др.

По-късно лидерът на ПЕС Сергей Станишев реагира във фейсбук на ситуацията, по думите му създадена от ГЕРБ, но така отговори и на Нинова, макар и индиректно. 

Той изброява в 6 точки срещу какво са гласували ГЕРБ, неподкрепяйки резолюцията. След това добавя:

Между другото, заслужава да се отбележи, че на 12 април т.г. ЕП гласува резолюция "Положението в Средиземно море и необходимостта от всеобхватен подход на ЕС към миграцията". Там има почти идентични текстове с обсъжданата резолюция. Тогава ВСИЧКИ депутати от ГЕРБ я подкрепиха. А за последните 2 години има над 8 резолюции с подобни текстове, също подкрепени от евродепутатите на ГЕРБ.