Турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че ще отвори границите на страната за нелегални мигранти, след като вчера Европейският парламент реши да подкрепи резолюция, замразяваща преговорите за членство с Анкара.

„Чуйте ме. Ако отидете още по-далеч, границите ще бъдат отворени, имайте това предвид“, обяви, крещейки, Ердоган по време на реч в Истанбул, обръщайки се към Европейския съюз.

"Вие никога не третирате хората честно и справедливо. Вие не взимате бебета, които вълните изхвърлят на брега на Средиземно море. Ние сме тези, които храним около 3,5 милиона бежанци в у нас", допълни президентът.

"Вие не си спазвате обещанието. Когато 50 000 бежанци дойдоха при граничната порта Капъкуле, вие крещяхте: "Какво ще правим, ако Турция отвори границата". Ако продължите със същата политика, ще отворя граничните пунктове. Трябва да знаете това", закани се Реджеп Ердоган.

На 18 март Анкара и Брюксел подписаха споразумение, в рамките на което Турция ще помогне за спирането на потока от нелегални мигранти към Европа, а в замяна ще получи визова либерализация и ускоряване на процеса за членство в съюза.