Една от мерките, които правителството обсъжда, е как да бъдат разселени мигранти, участвали в бунта в Харманли, в други лагери от затворен тип. Става въпрос предимно за афганистанци.

Това е станало ясно на съвещанието, свикано в Министерския съвет от премиера в оставка Бойко Борисов тази сутрин, съобщи вицепремиерката Румяна Бъчварова в пленарната зала.

Вътрешната министърка в оставка дойде в Народното събрание, за да запознае депутатите с обстановката след бунта в бежанския лагер в Харманли, по време на който се стигна до сблъсъци с полицията и жандармерията. Самият Борисов не дойде, въпреки че отложи пътуването си до Унгария. Официалният мотив е случката в Харманли.

Бъчварова обясни, че преди да избухне бунтът, мигрантите са поискали да им се осигури коридор, за да тръгнат към Сърбия.

МВР шефката отчете, че до момента са задържани 240 мигранти, предстои задържането и на още. 24 служители на реда са получили "леки наранявания и са прегледани в спешна помощ". В акцията в Харманли вчера са участвали 459 служители на МВР, съобщи още тя. В следващите дни на терен ще бъдат изпратени още 30 жандармеристи.

По случая работи прокуратурата в Харманли, изпратени са и следователи от Хасково. 

"ДАНС работи по установяване на лицата, които са организатори и са подготвили протеста. А прокуратурата днес ще разпита лицето, което е запалило българското знаме", каза още Бъчварова.

"Допълнителната информация", която вицепремиерката в оставка настояваше да даде пред парламента бе, че във вчерашния ден е имало подобно ескалиране на напрежението на още три места в Европа, където има бежански центрове - на остров Лесбос в Гърция, край Торино, Италия и в Кале, Франция.

"Владеем ситуацията и работим активно. Скоро ще стигнем до пълното й овладяване", декларира Бъчварова, подчертавайки, че това са данните, които може да даде на депутатите в открито заседание.

В кулоарите Бъчварова изтъкна пред журналисти, че в още три лагера в Европа е имало такива случаи. На въпрос дали има сред бежанците такива, които принадлежат към радикална клетка, тя отговори така:

"Да, работи се и по тази линия, в момента не мога да съобщя бройка."

Тя добави, че гражданите на Афганистан, които са дошли незаконно на наша територия, могат да очакват хуманитарна помощ, но трябва да се съобразяват с българското законодателство.

Очаквайте подробности.