Обикновено там, където възникват остри сблъсъци, винаги има терористичен акт. Това каза пред журналисти премиерът в оставка Бойко Борисов, който бе в Харманли тази нощ.

Припомняме, че от вчера в бежанския лагер напрежението ескалира и се наложи намеса на полицията.

„Мрежите на ИДИЛ много внимателно следят и Фейсбук. Много внимателно следят и това, което излиза по новините. Обикновено там, където възникват такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт“, така Борисов коментира ситуацията в Харманли.

Премиерът в оставка увери, че на всички, които са извършили вандалските действия в бежанския лагер, ще им бъдат повдигнати обвинения. Ставало въпрос за лица преди всичко от Афганистан и Пакистан, между 15 и 30 годишни, които ходели на групи и не спазвали никакви правила. По думите на Борисов в Харманли 240-250 полицаи жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група.

"Много е трудно да им се установи самоличността дори. Докато установим дали са тези хора с тази самоличност, за да влязат с съдебни процеси, е един дълъг тягостен и много труден процес. Освен това и колегите от ДАНС, които са тук, засичаме едновременни действия по Европа и тук. Възпаление на тези процеси вследствие на това, което се случва на други места в Европа. Сиреч - много внимателни трябва да бъдем", коментира премиерът в оставка.

"Какъв е изходът - на първо място войната да спре и да се даде възможност на тези хора, да има къде да ги екстрадираме. За началото на декември сме поръчали за Афганистан самолет - да почваме екстрадицията, да видим има ли ли кой да ги приеме там“, каза Борисов.

По думите му всички, които са се държали брутално и са нарушили обществения ред, ще бъдат преместени в бежански лагери от затворен тип.

Според министър-председателя е възможно бунтът в Харманли да е организиран отвън. Като аргумент той посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. „Всеки от тях държи мобилен телефон”, отбеляза Борисов.

„С голямо притеснение знам как гледат телевизия, как влизат в интернет и задействат своите клетки”, изтъкна Борисов.

И добави, че сме свикнали да гледаме по новините от Франция, Англия и Германия почти ежедневно инциденти като вчерашния в Харманли. "Войната продължава и нищо по-различно от това няма да има. Няма сила, която да спре бягащите от войната хора. Нито огради, нито нищо. Когато се бориш за живота си..., това е съдбата на Европа", каза министър-председателят.