Българската платформа за видеоклипове Vbox7 наглед е изтрила всички потребителски клипове от последните 18 години, съобщиха потребители. Според сайта видеата все още са на сървърите им, но само за лично ползване на хората, които са ги качили.

Множество потребители обаче твърдят, че цялото им съдържание е изтрито и не е достъпно дори за тях.

От "Нова броудкастинг груп", собственик на платформата, обявиха пред Offnews.bg, че причината е уреждане на авторските права.

"В съвременното почти изцяло дигитално общество поддържането на user generated content уебсайт е все по-трудно с оглед множество претенции, касаещи авторството. В тази връзка предприемането на конкретната стъпка е продиктувана от желанието ни съдържанието на сайта да бъде с изцяло уредени авторски права", пишат те.

Това наистина е предизвикателство за онлайн платформите - да се следи дали някой потребител не е качил цял филм или нечие чуждо съдържание е трудоемко и алгоритмите и модераторите на най-голямата видеоплатформа YouTube работят постоянно за откриване и изтриване на подобни клипове.

За изтриването на клиповете първо сигнализира програмистът Борислав Маринов в тематичната фейсбук група DevBG. Според него е изтрито на практика 99% от съдържанието на платформата от 2006 г. насам - т.е. от създаването й.

"Запазени са само клипове от партньорските канали - със значка AVT, THE или PART. За един момент милиони видеа бяха изгубени.

Има ли начин как да бъде направи петиция, да се организира подписка, да се напише общо писмо или каквото и да е, за да подтикнем "НетИнфо" да ги възстановят под някаква форма?", пита Маринов.

Според него макар и да е загубил популярност в последните години, Vbox7 е "истински културен феномен, капсула на времето и неизменна част от българското интернет пространство".