На 10 август Virgin Galactic ще изпрати първите си космически туристи на ръба на космоса, съобщиха от компанията. Миналият месец цивилни вече летяха с космическия апарат VSS Unity, но не като клиенти на компанията.

Мисията Galactic 02 ще изпрати на 70-минутна разходка в орбита трима души, платили си за удоволствието отдавна. Туристите ще изпитат нулева гравитация и ще видят планетата ни така, както досега са я виждали само астронавти.

Всичко ще бъде излъчено на живо. Кои са първите трима туристи още не е ясно, но по всяка вероятност става дума за хора, платили по 250 000 долара преди години. След 2021 г. билетите поскъпнаха на 450 000 долара.

Космическият апарат VSS Unity е подпомогнат от VMS Eve, който ще го издърпа до височина от 15 км, откъдето VSS Unity ще включи ракетните си двигатели и ще се издигне на 86 км височина. Това е около 14 км под линията на Карман, която се счита за началото на космоса.

Virgin Galactic - собственост на Ричард Брансън - поизостана от своя конкурент Blue Origin (основана от Джеф Безос), която прати туристи още преди 2 години.

Но миналата година апарат на Blue Origin избухна - без екипаж, и компанията временно спря полетите. По всичко личи, че Брансън има шанс да вземе преднина.