Основателят на Amazon Джеф Безос и още трима души се приземиха след първия полет с пътници на кораба Blue Origin до границата на космическото пространство днес, ключов момент от усилието на компанията да направи космическия туризъм жизнеспособен, предадоха световните агенции.

Капсулата се приземи около 8:22 часа сутринта местно време, около 10 минути, след като излетя с ракетата New Shepard. Екипажът беше няколко минути в безтеглавност, след като корабът се издигна на височина от близо 62 мили (100 км) над земната повърхност. След това капсулата се спусна към земята с шест парашута.

Стартът на New Shepard. Снимка АП / БТА

Успешната мисия дойде девет дни след подобна на британския милиардер Ричард Брансън със специален летателен апарат, произведен от компанията му Virgin Galactic Holdings Inc., конкурент на Blue Origin. И двете компании възнамеряват да разширят дейността си, като привлекат супербогати клиенти, желаещи да платят скъпо за уникалното пътешествие.

 
Приземяването на ракетата носител New Shepard на Безос в Тексас. Снимка АП / БТА
 
Високата 3 метра капсула с големи прозорци и полегнали кожени седалки се отдели от ракетата носител и се издигна дан Кармановата линия (100 км над Земята), където космическите туристи изпитаха безтегловността и незабравими изгледи от нашата планета. После те пак се привързаха към седалките си и потеглиха обратно към тексаската пустиня с парашутите над тях.
 
 
Blue Origin създаде напрегнато очакване за полета с добре рекламиран търг, отбелязва днес Блумбърг. Анонимен участник в наддаването предложи 28 милиона долара да лети заедно с Безос. На борда в крайна сметка се озоваха Оливър Даамен, 18-годишен син на холандски финансист, братът на Безос Марк, на 53 години, и 82-годишната Уоли Фънк, която в миналото се е обучавала за астронавтка. Така днес Фънк е най-възрастният човек, излитал в космоса, а Даамен - най-младият.
 
Безос (57 г.) казва, че от петгодишен мечтаел да пътува в космоса. Той основава Amazon.com Inc. като онлайн магазин за книги от гаража си в Сиатъл през 1994 г. и го превръща в най-голямата онлайн платформа за търговия на дребно. Тя го прави най-богатия човек на планетата с нетна стойност на активите си от над 200 милиарда долара.

Безос продаде акции на Amazon, за да финансира Blue Origin, чието седалище е в Кент, щата Вашингтон. Компанията днес има 3 500 служители и  произвежда ракетни двигатели, използвани за изстрелване на спътници. Безос напусна поста изпълнителен директор на Amazon по-рано този месец, за да стане изпълнителен председател на гиганта за електронна търговия.