Националната полиция предава на прокуратурата материали за ремонт за стотици хиляди на покрива на клиника от "Александровска болница". Той щял да падне веднага, клиниката по алергология била затворна и ремонтът бил повторен.

Според Икономическа полиция ремонтът е извършен през 2018 г. и "поради некачественото изпълнение - компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на живота и здравето на лекари и пациенти, седем месеца по-късно - на 21 август 2018 г., се е наложило затваряне на клиниката".

Обществената поръка е от 2017 г., когато директор е бъдещият министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов. 

"Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. м. Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687, 32 лв. - наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това", пишат днес от полицията.

Те са на мнение, че има данни по два члена от НК - за престъпление по служба и безстопанстеност.

Неотдавна МВР в друа своя разработка уличи двама министри на ГЕРБ - също Ангелов и предшественика му Кирил Ананиев, че са изсипали милиони в дружество, което е щяло да изгражда Национална детска болница (въпреки че дори ПУП на района не е променен към момента на платените аванси, б.р.).

Както е известно, тя е доникъде.

През 2021 г. бе оповестен одит на "Александровска".

А именно - че когато през 2013 г. я поема Костадин Ангелов, за предишната финансова година тя е била с положителен финансов рзеултат и без просрочени задъжения. Натрупанта загуба само в последната година и половина от управлението му - до юни 2020 г. е била 10,6 млн., а до юни 2021 г. загубата на затъналата УМБАЛ е в общ размер на 69,8 млн. лв.

Ангелов след това стана министър, а в момента е депутат от ГЕРБ.

Ето и пъния текст на съобщението от днес:

ГДНП изпраща в прокуратурата материалите от проверка, свързана с ремонт на клиника в УМБАЛ „Александровска“

Проверката на служители от отдел „Икономическа полиция“ в ГД „Национална полиция“ е започнала след сигнал за нередности, свързани с ремонт на покрива на клиниката по алергология на болница “Александровска“. След като е изискана документация от лечебното заведение било установено, че първоначалният ремонт е извършен през 2018 г. Поради некачественото изпълнение - компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на живота и здравето на лекари и пациенти, 7 месеца по-късно - на 21 август 2018 г., се е наложило затваряне на клиниката.

В хода на проверката било констатирано, че обществената поръчка за ремонта е възложена през 2017 г. от тогавашното ръководство на болницата, като контролът е трябвало да бъде осъществяван от отговорника за материално-техническата база на лечебното заведение. Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. м.  Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687, 32 лв. - наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това.

Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.