Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за случая с несъстоялата се детска болница в София.

То е срещу "длъжностно лице от Министерството на здравеопазването... нарушило и не е изпълнило служебните си задължения".  Не се уточнява кое е то, но щом случаят е при спецпрокуратурата, явно става въпрос за министър или зам.-министър. Сигнал за нередности около проекта подаде миналия август бившият служебен министър Стойчо Кацаров. Преди дни при изслушването си в ресорната парламентарна комисия вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че МВР проверява изявление на Кацаров, че не е ясно къде са отишли 10 милиона лева, предназначени за детската болница.  

 
Досъдебното производство за длъжностно престъпление във връзка със строежа на Националната детска болница е по сигнал на бившия здравен министър Стойчо Кацаров, съобщи по-късно на брифинг в понеделник говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Той потвърди, че става дума за сигнал на бившия служебен здравен министър от август 2021 г., свързан с авансово плащане на около 10 млн. лв. за строежа на болницата.

Сагата тече от години, а детската болница все още не е факт. Последните идеи на Кацаров бяха тя да е на терена на болница "Лозенец" (бившата Правителствена болница), но пък идеята среща яростен отпор от ръководството и служителите й.

Иначе Кацаров е "любимец" на КПКОНПИ и спецпрокуратурата, които вече му образуваха друго дело - за бързите антигенни COVID тестове за ученици.

В началото на годината той допусна, че е атакуван точно заради разкритията си около детската болница.

"За детската болница има платени 10 млн. лв. без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван аз, да бъде атакувано управлението на служебното правителство", обясни той тогава.

Ето и днешното съобщение на държавното обвинение:

Специализирана прокуратура образува досъдебно производство във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница
 
С постановление на наблюдаващ прокурор от Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница“ - престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура.

Подробна информация по случая ще бъде предоставена след приключване на разследването.