Приключила е проверката на ГД "Национална полиция" във връзка с изграждането на все още несъществуващата Национална детска болница. Полицията смята, че трябва да бъде образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура по чл. 282 от НК - престъпление по служба...

"... срещу двама бивши министри на здравеопазването и директор на държавна компания."

По данни на Клуб Z се касае за министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, подписвали договори и плащали аванси за болницата. Другото е шефът на специално създаденатаа за целта "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, в която са "налети" 100 млн. лв.

По много интересен начин от прокуратурата вече "изпревариха" МВР, като вчера съобщиха, че при тях такава проверка има. Сега явно новите данни ще бъдат приобщени към прокурорската преписка, тъй като, както е известно, спецпрокуратурата е "монополист" единствена да обвинява министри или зам.министри.

"... От устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо", пишат днес от МВР. 

Това е противоречало както на действащия общ и подробен устройствен план (ОУП и ПУП), така и на нормите за безопасност, както и безпрецедентно е заменен възложителят по вече проведена обществена поръчка.

"Въпреки това е извършено авансово плащане на стойност над 9 милиона лева с ДДС на консорциум от фирми.

Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 000 000 лв. и МЗ прехвърля на нея изпълнението на проекта. През октомври 2020 е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора", установяват от МВР.

Клуб Z напомня, че водеща компания в т. нар. консорциум "Детско здраве", създаден за тази обществена поръчка, е "Главболгарстрой".

Ето и текста на съобщението:

Приключила е проверката на ГДНП във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница

Материалите ще бъдат изпратени в Специализираната прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 282 от Наказателния кодекс срещу двама бивши министри на здравеопазването и директор на държавна компания

Проверката на Главна дирекция „Национална полиция“ е започнала на 16 декември 2021 година, след като полицията се е самосезирала по излъчен репортаж в медиите. По случая е изискана документация от Министерството на здравеопазването и Агенция „Държавна финансова инспекция“.

От анализа на събраните до момента материали е установено, че има данни за евентуално извършено престъпление от двама бивши министри на здравеопазването в периода от началото на април 2020 година и началото на месец октомври 2020 година и от директор на държавна компания.

Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга - поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност. Въпреки това е извършено авансово плащане на стойност над 9 милиона лева с ДДС на консорциум от фирми.

Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 000 000 лв. и МЗ прехвърля на нея изпълнението на проекта. През октомври 2020 е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.

Работата по случая продължава.