Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През 2012 г. "Александровска" болница е с положителен финансов резултат и няма никакви просрочени задължения, но само година след това - когато нейн шеф става бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов - здравната институция започва да трупа колосални дългове и до месец юни на 2021 г. те са в размер на невероятните 69,8 млн. лв. 

Това показват накратко резултатите от извършен одитен доклад по финансовото състояние на болницата, огласени днес от Министерството на здравеопазването. В него се твърди, че под ръководството на Ангелов институцията е сключвала доста странни договори за отсрочване на задълженията, които вместо да облекчат положението, са я вкарали в още по-дълбока криза. 

"Само за последната 1,5 година от управлението на Костадин Ангелов (периода 01.01.2019 – 30.06.2020) болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69.8 млн. лв. 

В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби, собственият капитал се понижава съществено, като от 22.8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3.9 млн. лв. към края на 2020 г.", пише днес в обобщението си за доклада МЗ. 

Нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 млн. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията, чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици.

"Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Защо едно дружество, което има да плаща наказателна лихва, заради неизпълнение на договора си, се съгласява да разсрочи това задължение и да плаща допълнителна лихва?", питат се риторично в МЗ съобщението. 

Посочват се конкретни примери за договори и споразумения за  разсрочване на задълженията, с поети от Александровска болница утежняващи ангажименти за неустойки при забава:

  • Фирма П..... Ф... ДЗЗД – освен лихва за забава са договорени допълнително 12.5% наказателна лихва върху нея, годишно върху неплатената част на задължението;
  • Фирма С....... ЕООД - отделно от просрочените задължения, болницата
  • трябва да заплаща по 30 000 лв. месечно по всяко просрочено плащане;
  • Фирма С.... Т...... АД - 10% лихви за забава и допълнително 10%
  • върху непогасената част на разсрочените задължения;
  • Фирма Г... К... СД – Основният лихвен процент плюс 15 пункта на годишна база за всеки ден на просрочие. (По същия договор обаче,  доставчикът дължи само 5% неустойка при неизпълнение на поетия ангажимент.);
  • Фирма М..... С..... Б.... ЕООД – лихвите възлизат на 17- 23% на годишна база.

"Анализът показва трайна тенденция на затруднения за текущо погасяване на задълженията. В продължение на години директорът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болницата.

Вместо това, на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той е можел значително да редуцира дълга към доставчици.

Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата и зависи от благоволението на кредиторите ѝ", завършват от МЗ. 

Това е поредният кръг от битката на настоящото ръководство на ресорното ведомство и бившия здравен министър на ГЕРБ, който отрича всички обвинения.

Още в неделя сегашният министър Кацаров продължи атаката към Ангелов, като посочи числата, които днешният доклад изрежда. 

Думите му тогава дойдоха в отговор на искането за оставката му от ГЕРБ и лично от Ангелов, заради несправянето със здравната криза. 

"Сега този човек, който е направил всички тези бели, има нахалството да излиза и да търси отговорност от другите. Това е моят отговор на искането на оставка", заключи в неделя Кацаров.

Самият Ангелов е коментирал обвиненията в "източване" на болницата, твърдейки че я е намерил в състояние "като гробница" и тя се нуждаела от спешно модернизиране. Тогава той се обяви за мишена на проверките на МЗ, обяснявайки, че докато се опитват да унищожат него - унищожавали болницата. 

Ключови думи

Коментари

Герберащината

Тоз мазен педераст само като му видиш физиономията и ти идва да го заплюеш.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.