Министърката на здравеопазването Асена Сербезова е възложила на "Вътрешен одит" проверка на сключваните от болница "Александровска" договори за външни услуги в периода 2014-2020 г. Това съобщи самата тя по време на парламентарния контрол в петък в отговор на питане на депутата от ИТН Ивайло Христов.

"След като приключи проверката, в зависимост от констатациите, ще бъдат сезирани и съответните органи", добави Сербезова.

В този период - до август 2020 г. начело на болницата е бил сегашният депутат и бивш министър на здравеопазването от ГЕРБ Костадин Ангелов, Практиката показва сключени редица договори малко под прага на сумата, нужна за обявяване на обществена поръчка.

Във въпроса си Ивайло Христов даде примери как ръководството на университетската болница щедро е наемала външни фирми- особено за правни услуги и медийно популяризиране.

Христов изброи някои от договорите - като с юридическа фирма с предмет "пълно преимуществено обслужване" за 2015 г. за 21 хил. лв. плюс 100 лв. на час.

Договор с младши асвокат, който няма право да представлява дружеството в съда, за сумата от 19 800 лв. - през 2014 г.

През 2018 г. на правна фирма е преведена сумата от 28 700 лв. без ДДС за консултиране на болницата по регламента за защита на личните данни. Това се случва, макар че Комисията за защита на личните данни е разпространила методически указания по въпроса.

Пак през 2018 г. на друга юридическа кантора е платена сумата от 29 700 лв. без ДДС за консултация за новите мерки за пране на пари, при положение че има указания от КПКОНПИ, уточни той.

Болницата се и осигурявала и медиен комфорт с редица договори.

50 хил. лв. са дадени на сайта skener.news за отразяване. (Този факт беше популяризиран от доц. Александър Оскар, след като стана ясно, че началото на атаката срещу него, е дошло точно от този сайт. Скандалните практики в "Александровска" започнаха да излизат наяве първо с публичното им отласяване на Оскар, който и напусна съвета на директорите, бел. ред.)

2015-2018 г. е поръчван медиен мониторинг - 3888 лв. без ДДС годишно.

На жълт сайт (по информация на "Капитал" става въпрос за "Блиц" и вестниците му "Доктор" и "Над 55 - бел. ред. ) са дадени 15 хил. лв. от 2018 до 2020 г.

През 2017 г. са платени авансово 29 500 лв. за създаването на "динамичен сайт", но такъв няма.

През 2018 г. са дадени 32 160 лв. за идеен проект "Къде да се разположи видео охранителна техника"

Сербезова: Всичко това е така

"По повод на Вашето запитване изискахме допълнителна информация. Настоящото ръководство на УМБАЛ потвърждава достоверността на изнесените от Вас данни относно извършени разходи за договори за външни услуги, тези, които цитирахте - юридически, медийни и други", каза министърката в отговора си.

При направената справка е установено, че за периода от 2014 - 2020 са сключени общо 15 договора за юридически услуги и 19 за медийни услуги. От дружеството е представена информация за заетия административен персонал с аналитични функции, от която е видно, че за същия период лечебното заведение е разполагало със служители, заемащи посочените длъжности.

В този период между 2014 и 2020 г. е имало юристи - 4 заети длъжности.

Аналитични специалисти от 24 заети длъжности през 2014 г. , намаляват до 18 през 2020 г.

Експерт "Връзки с обществеността"  - една заета длъжност в периода 2014-2019 и две през 2020 г.

От справката на министърката излиза, че е имало достатъчно специалисти в областите, за които са наемани външни фирми.

"УМБАЛ "Александровска" ЕАД град София е еднолично акционерно дружество, от което държавата притежава 100 % от капитала. Правата се упражняват от министъра на здравеопазването. Същото се явява държавно лечебно заведение", каза още Сербезова. По думите й като такова се управлява и представлява от ръководните си органи - Съвет на директорите и изпълнителен директор.

Министърката заяви, че оперативното управление се осъществява от Съвет на директорите, в чиито правомощия е сключването на договорите, необходими за функционирането на лечебното заведение. Законът за публичните предприятия ограничава възможностите за намеса на МЗ в конкретните оперативни решения при управлението на болничните заведения, добави тя.

Ивайло Христов от ИТН коментира, че Александровска болница не е единствена с подобни договори, които той определи като по-осъвременен начин за източване на лечебните заведения.

"Няма никой, който да стопира целия този процес на ограбване на колегите ни и ограбване на пациентите. Аз, без повече да вземам отношение, настоявам по най-бързия начин да се направи един анализ на всички такива лечебни заведения и всички подобни директори да бъдат отстранени по най-бързия начин", добави той.

Между 2011 и 2020 г. задлъжнялостта на болницата скочила от 9 на 56 млн.

В края на януари пак в отговор на питане на Христов министърката изнесе данни за задлъжнялостта на "Александровска".

За периода от 2011 до 2020 година финансовият дълг на „Александровска болница“ е нараснал от 9 на 56 млн. лв.

Проверка за финансовото състояние на болницата беше едно от първите действия на служебния министър Стойчо Кацаров. Той смени и ръководството.

Костадин Ангелов сега е един от най-изявените критици на Кацаров, а в края на януари опозиционният депутат обяви, че ГЕРБ дава Кацаров на прокуратурата заради щадящите ученически тестове.

Първо КПКОНПИ, а после и държавното обвинение откликнаха и веднага се заеха с него.