България вика за консултации от Москва посланика си в Русия Атанас Кръстин. Това съобщи пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков. Той пристигна за участие в извънредния Европейски съвет.

Причина за стъпката са недопустимите изказвания на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, обясни Петков. И допълни, че България очаква и Русия да направи реципрочна дипломатическа стъпка. Т.е. и Москва да прибере Митрофанова от София.

„Оценявам нейната реакция (на Митрофанова - б.р.) като остра, груба и недипломатична“, изтъкна премиерът.

Като визираше изказването, в което Митрофанова го нарече „чиновник“.

„Категорично никой посланик няма правото да си присвоява правото да говори от името на българския народ“, коментира президентът Румен Радев.

Той също бе в Брюксел, където участва в срещата на НАТО.

Премиерът Петков обаче не очаква скандалът да доведе до политическа криза у нас.

„Цялото правителство осъжда, независимо кой е този дипломат, да си позволява такива неща. Ние сме държава, която си държи на институциите. И подобно поведение е недопустимо от когото и да било“, допълни министър-председателят.

Ако някой иска вот на недоверие, поводът няма да е този, смята той. Поводът може да е свързан със събитията от миналата седмица. Петков е убеден, че управляващата коалиция стои здраво и посоката, в която се върви, е правилна – България се променя, институциите работят, а забогателите чрез корупция трябва много да се страхуват от новата власт. От миналата седмица сигналите срещу тях валят.

Не се снишаваме за Украйна "по никакъв начин"

„Не смятам, че има разногласия по въпроса за Украйна“, отговори Петков на Клуб Z дали казусът "за" или "против" военната помощ клати коалицията.

Българското правителство много ясно е заявило подкрепата си за Украйна. Оказваме хуманитарна помощ, но по въпроса за военната истината е, че в момента над 80 на сто от българите не я подкрепят (бел. ред. - до момента няма оповестено проучване на общественото мнение, което да показва подобни данни, не е ясно откъде премиерът се е сдобил с тях).

„Така че ние сме правителство, което трябва да се съобразява до някаква степен и с това. Но това не означава, че сме омекнали в позицията си за мерките. По никакъв начин не се снишаваме. Дори днес ни благодариха за откровената позиция на България“, заключи българският премиер.

Важно е също как е най-добре да реагираме. Едва ли можем да дадем толкова оръжие, което да промени хода на войната. Петков каза, че неведнъж разговарял с Володимир Зеленски. Украинският президент му благодарил, че приемаме бежанци и заявил, че войниците на страната му ще се бият по-спокойно, като знаят, че семействата им са на безопасно място в България.

И по тази причина Петков смята, че като позиция страната ни говори много ясно в един глас с всички свои партньори.

Близко сме до конфликта, но правим всичко възможно да подкрепим Украйна извън тази директна, т.е. военна подкрепа.

150 британци попълват натовския ни батальон

150 британски войници ще се присъединят към батальона на НАТО на българска територия, каза още пермиерът. Води се разговор и за италианско участие в бойната група.

Батальонът е създаден от българското правителство. Още през февруари стана ясно, че той ще наброява близо 1000 военнослужещи, като три четвърти от тях ще бъдат българи, а дефицитите ще бъдат запълнени от съюзници.

Петков очаква американският президент Джо Байдън да поиска днес на извънредната среща на върха на НАТО засилване на военното присъствие по източния фланг на алианса.

За санкциите срещу Русия и газа в рубли

Мерките, които се обмислят срещу Русия, трябва да бъдат асиметрични, смята Кирил Петков. Това означава те да нямат влияние върху страните, които ги налагат.

Трябва да се измислят най-оптималните и работещи мерки. Не е добре по-голяма да бъде щетата върху налагащите страни.

Добър пример било решението за замразяване на резервите на руската Централна банка. И това трябва да е посоката на мислене.

„На черните пазари в Русия курсът на рублата вече е различен от официалния. Самите руснаци нямат вече доверие в собствената си валута“, коментира Петков искането на руския президент Владимир Путин „неприятелските“ страни да плащат руския газ в рубли.

Това било опит за стабилизиране на рублата.

Министърът на енергетиката уверил Петков, че указът на Путин има само символичен ефект. Механизмите за плащане ще се усложнят, но самите плащания няма да бъдат спрени.

За ЕС е важно, че работи по бързи стъпки за диверсификация. Важене  фокусът върху намаляването на цените на газа. Единственият начин според премиера са съвместните покупки.

През април българското правителство ще вкара допълнителни 740 милиона лева в помощи за бизнеса заради цените на тока. Ще бъде гарантирано, че токът не поскъпва за битовите потребители.

„Ако намалим цената на газа, няма да бъде намалена само тя. Това автоматично рефлектира върху цените на тока в Европа и върху всички производства. И така ще паднат цените на крайните продукти“, каза Петков.

Европейският съвет ще обсъжда българско предложение

Утре всички 27 лидери на страните от ЕС ще дискутират българското предложение по въпроса. Петков е особено горд от този факт. И изтъкна, че прави това не само защото България е добър член на ЕС, а за българския бизнес и народ.

„Ако свалим цената на енергоизточниците, това е най-добрият начин да свалим инфлацията“, категоричен бе премиерът.