Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в "компрометирани" валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. 

На съвещание с правителството Путин посочи, че Русия ще продължи да доставя газ в други държави в съответствие с обемите и цените, предвидени в сключените по-рано договори. 

Всички чуждестранни потребители трябва да имат възможност да плащат за руския газ в рубли, отбеляза държавният глава. Той подчерта, че бъдещи изменения по газовите договори с "неприятелски" страни ще се отнасят само до платежената валута - тя ще бъде променена в рубли.

Със замразяването на руските резерви Западът обяви дефолт пред Руската федерация и сложи черта на надеждността на своите валути, изтъкна Путин.

Президентът нареди на правителството да изпрати съответна директива до "Газпром" за внасяне на изменения по съществуващите договори. 

Доставките на петрол и газ от Русия в чужбина се изпълняват в пълен обем съгласно сключените договори, но има трудности, заяви пред журналисти вицепремиерът Александър Новак. Отрасълът се сблъсква с трудности от финансов и логистичен характер, призна той.  Освен това Европейският съюз въведе ембарго срещу две руски държавни компании, а САЩ и Великобритания забраниха вноса на петрол от Русия, припомни вицепремиерът, като увери, че тече преструктуриране на логистичните вериги.

България е платила вече своите доставки за март, но предстои плащане за април. Не е сигурно обаче, че за този месец рубли ще са необходими, защото промените в договорите едва ли ще станат толкова бързо и ефикасно - ако въобще е възможно да бъдат променени. 

Лидерите на ЕС които се събират утре на извънреден Европейски къвет в Брюксел, могат да обсъдят руското искане към т. нар. неприятелски държави, предаде БТА.

Това заяви високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс. По думите му ръководителите на страните членки ще преценят доколко искането на Москва ще застраши ефикасността на европейските санкции, наложени на Кремъл заради нахлуването в Украйна.

Искането на Путин доставките на руски газ да бъдат плащани в рубли е в нарушение на действащите договори, коментира германският министър на икономиката Роберт Хабек. То може да има ясен отговор.