ЕС налага всеобхватна забрана за износ на оборудване, технология и услуги за руския енергиен сектор.

Мярката е част от четвъртия пакет от санкции срещу Москва, приет от Съвета на ЕС зарази агресията срещу Украйна.

Разширява се и списъкът на лицата, срещу които са наложени ограничителни мерки. Това са хора, приближени на президента Владимир Путин – олигарси, лобисти и пропагандисти

Предвидени са също така търговски ограничения за вноса на желязо и стомана от Русия. Забранява се  износът за луксозни стоки, предназначени преди всичко за елита в страната – предимно бижута и луксозни автомобили.

Санкционирани са ключови руски компании в сферата на авиацията и военното дело, произвеждащи стоки с двойно предназначение, корабостроенето и машиностроенето.

С новите санкции се забраняват всякакви трансакции с определени държавни предприятия и осигуряване на услуги за кредитния рейтинг. Съветът подкрепи замразяването на статута на най-облагодетелствана нация на Русия по отношение на третирането на продукти и услуги от Световнаата търговска организация (СТО).

Трябва да се замрази и процесът за приемането на Беларус в СТО, смятат от Съвета.

Забраняват се оценяването на кредитния рейтинг на Русия и руските дружества от страна на агенциите за кредитен рейтинг от ЕС, както и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти. Това трябва да доведе до още по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.

15 души и 9 компании са в списъка

15 души и 9 компании от Русия са включени в публикувания днес санкционен списък.

„Добавихме още олигарси и свързани с режима представители на елита, техните семейства и видни бизнесмени, ангажирани в икономически сектори, които представляват значителен източник на приходи за режима. Тези санкции са насочени и към лицата, които играят водеща роля в дезинформацията и пропагандата, съпътстващи войната на президента Путин срещу украинския народ. Нашето послание е ясно - всички, които способстват за нахлуването в Украйна, плащат за своите действия“, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Сред включените в списъка лица са олигарсите Роман Абрамович и Герман Хан. Там са и други водещи бизнесмени, ангажирани в ключови икономически сектори като черната металургия, енергетиката, банковото дело, медиите, стоките и услугите за военна и двойна употреба.

В списъка попаднаха също лобисти и пропагандатори  като Константин Ернст - генерален директор на Канал 1 Русия. Тези хора прокарват посланието на Кремъл за положението в Украйна.

Наложени са мерки и на дружества от авиационния и военния сектор, изделията с двойна употреба, корабостроенето и машиностроенето. Сред тях е „Рособоронекспорт“ - единственият официален държавен посредник на Русия за износ и внос на изделия, технологии и услуги за военна и двойна употреба.

Така ограничителните мерки на ЕС се прилагатвече  за общо 877 лица и 62 образувания. Активите на посочените лица се замразяват, а на гражданите и фирмите от ЕС се забранява да им предоставят средства. На физическите лица е забранено да влизат или преминават транзитно през територията на ЕС.

Къде изчезна Олег Дерипаска?

В първоначалния вариант на четвъртия пакет от санкции е бил включен и руският олигарх Олег Дерипаска. Името му обаче е из„езнало в последствие.

Това твърди още преди 4 дни в туитър британско-канадският бизнесмен Бил Браудър. Той бе клиент на убития от руските власти адвокат Сергей Магнитски и е инициаторът на глобалния санкционен режим „Магнитски“, приет от ЕС, Великобритания, САЩ, Канада и други страни.

„Политико“ припомня, че миналата седмица Дерипаска бе санкциониран от Великобритания.