„Министърът на отбраната не може да дарява, не може сам да предоставя боеприпаси и оръжия на Украйна - Трябва да има решение.“

Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Драгомир Заков. Той участва в заседание на Съвет „Външни работи (отбрана)“.

Заедно с него в Брюксел бе и външната министърка Теодора Генчовска. Тя участва в Съвет "Външни работи".

„Ако питате мен дали трябва, може би ще отговоря не като министър, а като кариерен дипломат. Когато срещу една държава има военна агресия, тя има право да се самозащитава. Оттук нататък всяка отделна държама решава как ще помажга по какъв начин, с какви средства“, допълни Заков.

Той припомни, че в миналото сме помагали на Украйна, включително с несмъртоносни оръжия. По думите му има средства и начини за помощ, но все пак трябва да се вземе необходимото решение.

„Правителството се състои от много министри“, отговори Заков на въпрос защо София не може да вземе решение за оказване на военна помощ за Киев.

Той допълни, че има и декларация на Народното събрание, която не е особено конкретна.

„България помага по много други начини“, каза Заков, попитан от Клуб Z няма ли опасност съюзниците ни от НАТО и ЕС да гледат на страната ни с лошо око, след като е една от малкото, които не са дали оръжие на Украйна.

„Не е само доставка на оръжие или защитно оборудване. България помага по много други начини, и те не са по-малко важни“, отговори министърът.

Той отказа да даде подробности, но изтъкна, че тази помощ я оказваме от доста време. Не трябва според него да се съсредоточаваме само върху един елемент от помощ, която се дава на държава в конфликт.

Накрая Заков припомни съобщение в туитър на украинския си колега Дмитро Кулеба отпреди няколко дни, в което се изказва благодарност за помощта, оказана от България.

Няма единна позиция за санкции срещу Русия в сферата на петрола, каза теодора Генчовска. България е сред страните, които не ги подкрепят.

Министрите са обсъдили нови санкции срещу руски олигарси и  изваждане на всички руски банки от платежната система SWIFT. Засега обаче няма нищо конкретно. По-вероятно е да има резултати към края на седмицата.

Външните министри са поставили въпроса и за започване на възстановяването на Украйна, допълни Генчовска. Германия е предложила платформа с 5 направления с участието на всички страни членки. Усилията са насочени включително към борбата с корупцията.