Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

НАТО ще утвърди утре разполагането на съюзнически батальон у нас, в Румъния, Унгария и Словакия, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той говори в навечерието на извънредната среща на върха на алианса утре.

България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Батальони има вече в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Това е само първа стъпка и предстои присъствието по източния фланг да се увеличи дълготрайно заради войната в Украйна, допълни Столтенберг. Следващите решения трябва да бъдат приети през юни.

По-голямата част от състава на осемте батальона вече е на място под международно командване, със значително участие на войски от приемащите страни, каза Столтенберг. Бойните групи ще останат на място, докато е необходимо.

Още в началото на февруари правителството в София реши батальонът на наша територия да бъде преди всичко от български военнослужеши, а дефицитите да бъдат попълнени от други страни членки на НАТО. В началото дори се говореше, че групата ще бъде под българско командване. После стана ясно, че тя ще бъде подчинена на главнокомандващия силите на алианса.

Каквото и да било оръжие за масово поразяване ще доведе до изменение на същността на конфликта в Украйна, предупреди Йенс Столтенберг.

„Русия трябва да спре да говори за ядрено оръжие. Това е опасно и безотговорно. При ядрена война няма да има победител, такава война не трябва да се допуска. Русия никога не може да спечели подобна война“, заяви той.

На страните членки ще се наложи да удвоят разходите си за отбрана. Столтенберг повтори, че членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред.

Очаква се утре пактът да реши да предостави допълнителна помощ за Украйна за киберзащита и за мерки при химически, биологични, радиологични или ядрени заплахи. Съюзниците вече помагат на Киев с осигуряване на средства за противовъздушна отбрана, дронове, гориво, боеприпаси, финанси и с приютяването на милиони бежанци.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.