Около 790 човека, участвали в антиправителствените протести миналата година в Куба са обвинени в противодържавна дейност, нападения, нарушения на обществения ред, кражби и други престъпления. Това съобщи днес офисът на кубинската главна прокуратура, предаде АП.

Това е първото съобщение на държавното обвинение след август, месец след като хиляди кубинци демонстрираха в Хавана и други големи градове на острова заради спиранията на електричеството, икономическите трудности и политическата система. Демонстрациите бяха най-многолюдните и най-бурните от десетилетия в страната, където свободата на събрания е силно ограничена.

Повечето от заподозрените са в ареста, като някои от тях са заплашени от присъди до 30 години затвор. Досега са разгледани делата срещу 710 демонстранти, от които 172-ама са признати за виновни и осъдени, казаха още от прокуратурата.

Правозащитни организации казват, че съдебните преследвания показват как кубинското правораздаване се използва за потискане на инакомислието. Режимът в Хавана твърди, че опозиционно групи от САЩ подклаждат размириците чрез социалните мрежи.

БТА