Повишаването на потребителските цени в Куба през 2021 г. ще достигне 70 процента, съобщи вчера министърът на икономиката Алехадро Хил, цитиран от Франс прес.

"Очевидно ще завършим с равнище на инфлацията над 70 процента", заяви министърът, представяйки свой доклад пред парламента.

Той обясни, че това увеличение се дължи до голяма степен на факта, че от януари правителството повиши цените с 44 процента в рамките на паричната си реформа, която доведе до значително увеличение на заплатите.

През януари минималната работна заплата беше фиксирана на 2100 песо (87 долара) месечно, а до края на годината средната месечна заплата ще достигне 3934 песо (около 163 долара).

Според Хил инфлацията се дължи на външни фактори: пандемията от COVID-19 и засилването на американското икономическо ембарго при управлението на президента Доналд Тръмп, което се запазва и при приемника му Джо Байдън.

Министърът на икономиката отбеляза, че се очаква брутният вътрешен продукт за 2022 г. да нарасне с 4 процента благодарение на постепенно възстановяване на икономиката начело с туристическия сектор.

Тази година БВП се е увеличил с 2 процента, много по-малко от очакваните от властите 6 процента. Алехандро Хил каза, че това се дължи главно на "засилването на блокадата". Същевременно той призна, че някои аспекти на реформата трябва да се коригират.

Последиците от тази реформа бяха един от факторите, довели до историческите протести на 11 юли, когато хората излязоха по улиците на около 50 кубински града, скандирайки "Гладни сме!" и "Свобода!".